OTKRIVENO ŠTA MOŽE BITI PRVI SIMPTOM KORONE KOD MLAĐIH OSOBA: Ovo je baš ZASTRAŠUJUĆE!
Nova istraživanja, Foto: EPA/ANGELO CARCONI, Ilustracija

ISTRAŽIVANJE

OTKRIVENO ŠTA MOŽE BITI PRVI SIMPTOM KORONE KOD MLAĐIH OSOBA: Ovo je baš ZASTRAŠUJUĆE!

Otkrili su da je 35 do 45 odsto pacijenata sa kovidom-19 sa moždanim udarom umrlo tokom boravka u bolnici

Objavljeno:

Moždani udar može biti prvi simptom kovid-19 kod mladih pacijenata, pokazuje novo kanadsko istraživanje.

Moždani udari javljaju se relativno često među pacijentima sa kovidom i imaju tendenciju razornih posledica, prema novoj studiji koja procenjuje da gotovo svaki peti pacijent primljen u bolnicu sa kovidom doživi moždani udar.

Studija objavljena u utorak u časopisu Neurologija, medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju, otkrila je kako je stopa smrtnosti kod pacijenata sa kovidom-19 koji imaju i moždani udar "izuzetno visoka".

Istraživači su otkrili da oko 1,8 odsto pacijenata sa kovidom-19 doživi moždani udar bilo kada su primljeni u bolnicu, bilo neposredno pre toga. To je cifra koja se možda čini malom, ali se pretvara u veliki broj slučajeva, s obzirom na to da su milioni ljudi širom sveta hospitalizovani sa tom bolešću, rekao je viši autor studije Lucijano Sposato, vanredni profesor neurologije na Univerzitetu Zapadni Ontario.

"To je zapravo vrlo velik broj", rekao je, dodajući da za poređenje, samo 0,2 posto pacijenata sa gripom primljenih u bolnicu doživi moždani udar. 0,75 posto pacijenata koji su hospitalizovani sa SARS-CoV1, virusom koji je izazvao SARS, imao je moždane udare.

Istraživači su takođe otkrili da je kod približno polovine mladih pacijenata mlađih od 50 godina moždani udar bio prvi simptom kovida-19.

"To znači da su bili potpuno asimptomatski pre nego što su primljeni", rekao je dr Sposato.

Istraživački tim analizirao je 125 slučajeva, kao i 35 dodatnih neobjavljenih slučajeva iz Ontarija, Irana i Sjedinjenih Država.

Otkrili su da je 35 do 45 odsto pacijenata sa kovidom-19 sa moždanim udarom umrlo tokom boravka u bolnici, rekao je dr Sposato.

Poređenja radi, rekao je, stopa smrtnosti je 15 do 30 odsto za pacijente sa moždanim udarom u Kanadi koji su primljeni na intenzivnu negu bez kovida.

Među pacijentima u studiji, svi su imali najmanje jedan faktor rizika, poput gojaznosti, hipertenzije ili dijabetesa, a 97 procenata je imalo ozbiljan kovid-19.

Ovo je navelo istraživače da zaključe da većina pacijenata sa kovidom koji dožive moždani udar verovatno umire zbog težine te bolesti, a ne zbog moždanog udara, rekao je dr Sposato.

Iako je lečenje moždanog udara isto kao i kod pacijenata bez kovid-19, bolničko osoblje treba da preduzme dodatne mere predostrožnosti kako bi sprečilo širenje infekcije, rekao je on.

Neka od ovih otkrića podsećaju na severnoamerički Neurovaskularni konzorcijum KOVID-19 (NAN-C) grupu istraživača koja prikuplja i analizira podatke o moždanim udarima povezanim sa KOVID-19 u nekih 30 bolnica u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Adam Dmitriv, kanadski šef konzorcijuma, rekao je da su on i njegove kolege otkrili da pacijenti sa KOVID-19 slabije prolaze kada su žrtve moždanog udara, u poređenju sa onima koji imaju samo KOVID-19 ili onima koji su pretrpeli moždani udar pre pandemije. Međutim, još nije jasno zašto.

"Verujemo da postoji interakcija između KOVID-a i moždanog udara koja tek treba da bude opisana", rekao je dr Dmitriv, radiolog i kliničar za neuroradiologiju i neurointervenciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.