SPREMAJU SE PROMENE U ODNOSU SNAGA NA BLISKOM ISTOKU: U Beloj kući danas se potpisuje izraelsko-arapski sporazum
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/Erin Scott / POOL

važno

SPREMAJU SE PROMENE U ODNOSU SNAGA NA BLISKOM ISTOKU: U Beloj kući danas se potpisuje izraelsko-arapski sporazum

Dokumenti nose naziv "Abrahamovi sporazumi", a očekuje se da će ga Tramp potpisati u svojstvu svedoka

Objavljeno:

U Vašingtonu će danas biti potpisan istorijski sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, a svečanosti u Beloj kući prisustvovaće predsednik SAD Donald Tramp.

Sporazum postignut u avgustu mogao bi da donese dramatične promene u odnosu snaga na Bliskom istoku, a američkom predsedniku nove podsticaje uoči novembarskih izbora, naveo je AP.

Tramp će na svečanoj ceremoniji u Beloj kući ugostiti više od 700 zvanica, a njegova administracija nada se da će ta prilika uglačati njegov imidž mirotvorca na vrhuncu izborne kampanje, prenosi AP.

U ime Izraela sporazum će potpisati premijer Benjamin Netanijahu, a UAE i Bahrein predstavljaće ministri spoljnih poslova.

Pored pojedinačnih bilateralnih sporazuma između Izraela, UAE i Bahreina, tri zemlje će potpisati i trilateralan dokument, najavljuju zvaničnici.

Dokumenti nose naziv "Abrahamovi sporazumi", a očekuje se da će ga Tramp potpisati u svojstvu svedoka.

"Sporazumi su ogromno dostignuće za ove zemlje i doveli su do ogromne nade i optimizma u regionu. Umesto da se fokusiraju na konflikte iz prošlosti, ljudi se sada usredsređuju na stvaranje budućnosti ispunjene beskonačnim mogućnostima", rekao je Trampov zet i savetnik Džerd Kušner koji je vodio pregovore.

Konkretan sadržaj pojedinačnih dokumenata nije poznat pre ceremonije. Nije poznato ni da li će sporazumi sadržati nove korake tri vlade, ni na koje će se odredbe obavezati.

Sporazumi, navodi AP, neće okončati aktivne ratove na Bliskom istoku ali će formalizovati normalizaciju odnosa Izraela i dve arapske zemlje. Skeptici, međutim, izražavaju sumnju u dejstvo sporazuma zbog ignorisanja palestinskog pitanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.