GRČKA OPET U VELIKOJ FINANSIJSKOJ KRIZI! Kako li će  se ovoga puta IZVUĆI?!
Grčke statističke vlasti izvestile su u četvrtak o padu bruto domaćeg proizvoda, dok je gubitak iz prethodnog kvartala bio 14 odsto, na osnovu sezonski prilagođenih podataka., Foto: Profimedia, Printscreen

EKONOMIJA

GRČKA OPET U VELIKOJ FINANSIJSKOJ KRIZI! Kako li će se ovoga puta IZVUĆI?!

Grčke statističke vlasti izvestile su u četvrtak o padu bruto domaćeg proizvoda, dok je gubitak iz prethodnog kvartala bio 14 odsto, na osnovu sezonski prilagođenih podataka.

Objavljeno:

Grčka je pretrpela ogroman pad bruto-domaćeg proizovda u drugom kvartalu ove godine, srušivši se na godišnjem nivou za 15,2 odsto, ali Vlada insistira da te brojke ne pogoršavaju godišnje izglede te zemlje.

Grčke statističke vlasti izvestile su u četvrtak o padu bruto domaćeg proizvoda, dok je gubitak iz prethodnog kvartala bio 14 odsto, na osnovu sezonski prilagođenih podataka.

Očekuje se da će se grčka ekonomija, prema prognozi Evropske komisije, ove godine smanjiti za ukupno 9,0 odsto zbog efekata pandemije korona virusa i mera zatavranja koje su ozbiljno uticale na međunarodna putovanja.

Grčka kaže da očekuje da će kontrakcija biti nešto blaža.

Vladin predstavnik za štampu Steljos Pecas rekao je u četvrtak da najnoviji podaci odražavaju efekte zatvaranja i da nisu promenili godišnja očekivanja da će pad BDP Grčke ove godine biti 7,9 odsto.

Pandemija će, međutim, verovatno omesti napore Grčke da prevaziđe mnoge dugoročne probleme, uključujući visok nivo javnog duga, veliki obim zajmova privatnog sektora koji je u nevolji i visoku nezaposlenost. Te probleme prouzrokovala je velika finansijska kriza koja je primorala Grčku da traži međunarodnu pomoć i veći deo prethodne decenije provela je u recesiji.

Ekonomija Evropske unije u celini očekuje se da će se ove godine smanjiti za 8,3 odsto, ali da će Italija, Španija i Hrvatska imati najgore finansijske posledice, s padom 2020. godine od oko 11 odsto, navodi Evropska komisija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.