IZGOREO SATELIT NASA! Kažu da mu NIJE BILO SPASA - snimljeno je i kako GORI! (VIDEO)
Satelit OGO-a lansiran je septembra 1964. godine, Foto: Printscreen/Youtube

SAGOREO NASIN SATELIT

IZGOREO SATELIT NASA! Kažu da mu NIJE BILO SPASA - snimljeno je i kako GORI! (VIDEO)

Satelit OGO-1 lansiran je u septembru 1964. godine, u sklopu prve u nizu od pet misija s ciljem prikupljanja podataka za bolje razumevanje magnetnog okruženja Zemlje

Objavljeno:

Davno penzionisan satelit američke svemirske agencije NASA-e tokom vikenda je sagoreo u Zemljinoj atmosferi.

Satelit Orbiting Geophysics Observatory 1 (OGO-1) lansiran je u septembru 1964. godine, u sklopu prve u nizu od pet misija s ciljem prikupljanja podataka za bolje razumevanje magnetnog okruženja Zemlje.

Iako je prvi stigao do orbite, OGO-1 bio je zadnji koji ju je napustio. Kružio je besciljno oko Zemlje od 1971. godine, kad je umirovljen.

Njegov je pad bio neminovan. Naime, čestice u atmosferi sudaraju se sa svemirskim letelicama i usporavaju ih, čak i kad se nalaze na velikim visinama, gdje je atmosfera retka.

Zbog usporavanja i delovanja Zemljine gravitacije letelica gubi na visini sve dok ponovni ulazak u atmosferu ne postane neizbežan.

Satelit težak 487 kilograma do kraja puta došao je 29. avgusta. U atmosferu je ušao u večernjim satima, oko 25 minuta ranije nego što je bilo očekivano.

To se dogodilo oko 160 kilometara jugoistočno od Tahitija u južnom delu Pacifičkog okeana, gde je i sagoreo bez rizika po ljude, piše Space.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / tportal.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.