TAJNA ORGANIZACIJA IZ SENKE RUŠI TRAMPA? Ko pušta ove TEORIJE ZAVERE i zašto
Ove tvrdnje su se pojavile prvi put početkom ove godine, Foto: EPA-EFE/ TASOS KATOPODIS / POOL

TEORIJE ZAVERE

TAJNA ORGANIZACIJA IZ SENKE RUŠI TRAMPA? Ko pušta ove TEORIJE ZAVERE i zašto

Trampovo podstrekivanje javnosti da veruje u teorije zavere dovela je u neprilku mnoge uticajne Amerikance koji nisu članovi ili simpatizeri republikanca

Objavljeno:

Predsednik Donald Tramp "reciklira" neosnovane teorije zavere da bi uverio javnost da moćni ljudi iz senke diriguju kontinuiranim protestima širom SAD i tvrdi da je njihov primarni cilj da ugroze njegove izglede za pobedu na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima, ocenjuje se u komentaru AP.

Ove tvrdnje prvi put su se pojavile početkom ove godine na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, uporedo sa masovnim protestima zbog rasizma i brutalnosti američke policije, naročito prema pripadnicima Afroameričke zajednice, koji su počeli da se šire Amerikom nakon brutalnog policijskog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu.

Hiljade korisnika društvenih mreža delili su objave u kojima se tvrdi da građanskim nezadovoljstvom i demonstracijama upravlja organizacija iz senke koja se infiltrirala među pripadnike etničkih zajednica s namerom da podstiče nestabilnost, organizuje proteste i podiže tenzije u zemlji.

Ove neosnovane teorije zavere predsednik Tramp je isticao u prvi plan, pa je u jednom intervjuu Fox Njuzu čak izjavio da su moćnici iz senke odgovorni za proteste u Vašingtonu baš u vreme kada je održavana i Republikanska nacionalna konvencija.

Potpredsednik Majk Pens je u više prilika potvrđivao autentičnost Trampovih optužbi, ne navodeći međutim na kojim događajima ili informacijama temelji svoje tvrdnje, piše u komentaru AP.

Trampovo podstrekivanje javnosti da veruje u teorije zavere dovela je u neprilku mnoge uticajne Amerikance koji nisu članovi ili simpatizeri republikanca.

Tako je jedan biznismen iz Mičigena morao da se brani od napada Bele kuće da konspirativno sarađuje sa Džordžom Sorošem i "plaćenim demonstrantima" i Trampovim protivnicima pruža besplatan prevoz na oirkestrirane proteste širom Amerike.

Poruke koje šalje američki predsednik i njegova stranka imaju samo jedan cilj - da izazovu strah među glasačima i podstaknu ih da u novembru glasaju za Trampa, ocenila je Dženifer Mersijesa profesorka na teksaškom Univerzitetu A&M.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.