MOGUĆE JE DA SMO SVI IMALI KORONAVIRUS, A DA TOGA NISMO NI SVESNI: Stručnjaci nikad sigurniji, utvrdili jasnu stvar
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

ovo je novo i tačno je

MOGUĆE JE DA SMO SVI IMALI KORONAVIRUS, A DA TOGA NISMO NI SVESNI: Stručnjaci nikad sigurniji, utvrdili jasnu stvar

Medicinski eksperti iz Izraela su ustanovili da je ovo najčešći simptom koji se javlja kod pacijenata koji bili zaraženi koronom

Objavljeno:

Dok se zemlje širom sveta suočavaju naglimskokom broja obolelih od korona virusa, mnogi medicinski eksperti već mesecima proučavaju pacijente koji su preležali bolest Covid-19 kako bi otkrili kako ona napada telo.

Istraživanje iz Jerusalima otkrilo je nešto što bi svi trebali da znamo: 50 odsto pacijenata obolelih od kovida doživljava opštu slabost nakon borbe sa virusom, bez obzira da li je reč o težoj ili lakšoj kliničkoj slici.

"Najmanje polovina kovid pacijenata i dalje pati od opšte slabosti i poteškoća sa disanjem nedeljama i, možda, mesecima nakon oporavka, pokazuju preliminarni rezultati izraelskog istraživanja", prenosi i24.

Pulmološki institut u Medicinskom centru "Šare Zedek" u Jerusalimu objavio je u nedelju svoje nalaze, koji se odnose na desetine pacijenata obolelih od Covid-19 bolesti, od blagih do umerenih i ozbiljnih stanja.

Oko 50 odsto njih je imalo isti simptom - opštu slabost nakon oporavka, koja nije povezana sa težinom bolesti.

Štaviše, istraživanje je otkrilo da pacijenti s lakšom kliničkom sliku mogu imati dugotrajno oštećenje pluća, dok oni koji su u ozbiljnom stanju ne moraju nužno da prijavljuju slične poteškoće.

"Među simptomima koje smo ispitivali pronašli smo opštu slabost kod većine ispitanika, kašalj i/ili kratkoću daha, pojavu fibroze /plućne embolije, opstrukcije i sumnju na plućnu hipertenziju", rekao je profesor Gebrijel Izbiki, direktor Pulmološkog instituta koji je pokrenuo ovo istraživanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.