BAR NEKO DA SE POHVALI: Zelenašima posao zbog korone cveta
Foto: Profimedia

Novac

BAR NEKO DA SE POHVALI: Zelenašima posao zbog korone cveta

Prema procenama u Italiji kriminalna organizacija Ndrangeta godisnje zaradi 60 milijardi evra, a Kamora između 20 i 30 milijardi godisnje. Oni kao i u vreme bez krize zarađuju od uobicajenih aktivnosti gde su se uspeli uvuci: sektor distribucije hrane, transport, cistoća, katering, dezinfekcija i deratizacija, kao i pogrebne usluge

Objavljeno:

- U prvih sest meseci ove godine, što je vreme karantina zbog koronavirusa, stopa zelenaštva u Italiji je poraslo za skoro 10 odsto u odnosu na isti period prosle godine i to je jedini organizovani kriminal koji belezi porast u odnosu na proslu godinu.

Provale, krađe, razbojništva,iznuđivanje, ubistva... sve je to znacajno smanjeno u ovih nekoliko meseci od kako se Italija i svet bore protiv Covida19, izuzev potrebe za gotovinom, sto mnoge ljude tera da se obrate zelenasima.

Ovo je vreme covid ekonomije, a to je sve ono sto u vanrednoj situaciji omogucava enormno bogaćenje jednih, a i siromašenje većine.U vanrednim situacijama kontrola je slabija, paznja vlasti i javnosti je usmerena na resavanje hitnih problema, a organizovani kriminal ne propusta priliku da zaradi, pise "La Republika" "Sto više banke zatežu i komplikuju odobravanje kredita, to se ljudi u očaju lakše zadužuju kod zelenaša koji znaju da kada ljudima gori kuca, nema se za hleb ili je dete u pitanju, lako pristaju na sve uslove, pa i one koji ce ih odvesti u propast", konstatuje list.

Prema procenama u Italiji kriminalna organizacija Ndrangeta godisnje zaradi 60 milijardi evra, a “Kamora” između 20 i 30 milijardi godisnje. Oni kao i u vreme bez krize zarađuju od uobicajenih aktivnosti gde su se uspeli uvuci: sektor distribucije hrane, transport, cistoća, katering, dezinfekcija i deratizacija, kao i pogrebne usluge.

Ali, organizovani kriminla je duboko prodro i u sektor koji je najvise pogođen pandemijom koronavirusa, u zdravstvo, i tek kada prođe vanredna situacija, pa kada pocnemo da analiziramo, moćicemo da shvatimo koliko su uspeli da se infiltriraju i zarade i u zdravstvu dok se svet bori sa pandemijom. Evropa ce se spasiti od Covida19, ali mozda i nece od Covid ekonomije, zakljucuje list.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.