LUKAŠENKO ODLUČIO I URADIO OVO: Pozvao vojsku na primenu sile i sprovod discipline
Lukašenko poziva vojsku, Foto: Tanjug / Zoran Žestić

tako brani celovitost zemlje

LUKAŠENKO ODLUČIO I URADIO OVO: Pozvao vojsku na primenu sile i sprovod discipline

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je vojnoj komandi da primeni žestoke mere kako bi se odbranila teritorijalna celovitost zemlje, prenosi agencija Belta.

Objavljeno:

Kako se navodi,Lukašenko je ministru odbrane i glavnokomandujućem Zapadnog vojnog okruga poručio da preduzmu sve neophodne mere kako bi se zaštitio pre svega "zapadni biser Belarusije", sa sedištem u Gordnu.

"Primenite najžešće moguće mere kako bi se odbranila teritorijalna celovitost naše zemlje", citira Belta beloruskog predsednika.

Inače, ovo naređenje Lukašenko je izdao tokom posete vojnog poligona u blizini Gordna.

Sve ide po scenariju obojenih revolucija

Lukašenko je rekao i da se u Belorusiji sve odvija prema scenariju sprovođenja "obojenih revolucija" uz učešće "spoljnog faktora".

"Originalnost i specifičnost situacije svodi se na to da je u svemu ovome uključen spoljni faktor. Kao što smo mogli i da pretpostavimo, sve sve dešava prema planu obojenih revolucija sa ciljem destabilizacije unutarpolitičke situacije", naglasio je on.

Predsednik Belorusije je dodao da je taj spoljni faktor odlučio da se uključi u igru jer je „vlast u Belorusiji bila stabilna“.

Direktne optužbe upućene Zapadu

Lukašenko je optužio zapadne zemlje da se direktno mešaju u unutarpolitička pitanja Belorusije sa ciljem da u tu zemlju „uvuku nekog novog predsednika“.

"Radi se o finansiranju i primoravanju Belorusije na pregovore sa OEBS-om, sve je jasno zbog čega oni to rade", rekao je.

Luakšenko je naglasio i da prebacivanje NATO snaga na granice sa Belorusijom predstavlja dokaz o vojnoj podršci destabilizaciji.

Situacija u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.