LOŠE VESTI SU UPRAVO STIGLE IZ NEMAČKE: Ovo će sigurno da se odrazi na Srbiju i CEO SVET
Oporavak nemačkog privatnog sektora isporio u avgustu, Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

NEMAČKI USLUŽNI SEKTOR POSRNUO

LOŠE VESTI SU UPRAVO STIGLE IZ NEMAČKE: Ovo će sigurno da se odrazi na Srbiju i CEO SVET

Proizvodnja se pokazala otpornijom, uz rast podindeksa na 53 boda sa julskih 51 poena, dostigavši najviši nivo u poslednje gotovo dve godine

Objavljeno:

Oporavak nemačkog privatnog sektora od pandemije korona virusa usporio je u avgustu, jer je aktivnost u sektoru usluga neočekivano gotovo stala, pokazuje istraživanje londonske kompanije IHS Markit koje je objavljeno danas.

Prema preliminaroj proceni, Markitov kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji prati sektore proizvodnje i usluga koji zajedno čine više od dve trečhine nemačke ekonomije, pao je na 53,7 pona u avgustu sa 55,3 boda u julu, prenosi Rojters.

Ovaj pokazatelj je i dalje iznad nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od pada, ali je slabiji od prognoza analitičara koji su u anketi Rojtersa predviđali 55 poena, a takođe označava prvi pad nakon tri meseca uzastopnog uspona.

Na smanjenje PMI indeksa najveći uticaj je imao sektor usluga, gde je podindeks potonuo u avgustu na 50,8 poena sa 55,6 prethodnog meseca.

Proizvodnja se pokazala otpornijom, uz rast podindeksa na 53 boda sa julskih 51 poena, dostigavši najviši nivo u poslednje gotovo dve godine.

Ekonomista IHS Markita Fil Smit kaže da je aktivnost u uslužnom sektoru ovog meseca skoro zaustavljena zbog obnovljenih ograničenja putovanja i upornog pada ukupne zaposlenosti koji podriva domaću tražnju.

Nemačka privreda, najveća u Evropi, pala jeu drugom kvartalu po najvećoj stopi ikada zabeleženoj, usled kolapsa potrošnje stanovništva, ulaganja kompanija i trgovine u jeku pandemije Kovid-19.

Istraživanja o poslovnoj klimi u Nemačkoj i nedavni ekonomski podaci nagovestili su brz i snažan oporavak u obliku latiničnog slova V, ukoliko bude mogao da se izbegne drugi veliki talas infekcija i zatvaranje zemlje u drugoj polovini godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.