NAKON ŠTO SU SE EMIRATI I IZRAEL DOGOVORILI, SADA SE OPET OGLASIO TRAMP: Imao je zanimljiv izbor REČI!
Donald Tramp, Foto: (AP Photo/Evan Vucci)

bitan dan

NAKON ŠTO SU SE EMIRATI I IZRAEL DOGOVORILI, SADA SE OPET OGLASIO TRAMP: Imao je zanimljiv izbor REČI!

Tramp je tvitovao saopštenje zemalja i priznao sporazum. Potom je novinarima u Ovalnoj sobi rekao da je to "zaista istorijski trenutak"

Objavljeno:

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da su se Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael dogovorili da uspostave pune diplomatske veze u sklopu dogovora o zaustavljanju aneksije okupirane zemlje koju su Palestinci tražili za svoju buduću državu.

Ovo čini UAE prvom zalivskom arapskom državom koja je to učinila i tek trećom arapskom državom koja ima aktivne diplomatske veze s Izraelom, prenosi AP.

Tramp je tvitovao saopštenje zemalja i priznao sporazum. Potom je novinarima u Ovalnoj sobi rekao da je to "zaista istorijski trenutak".

"Sada kada je led probijen, očekujem da će još arapskih i muslimanskih zemalja slediti Ujedinjene Arapske Emirate", rekao je.

AP navodi da je ovo "retka diplomatska pobedu Trampa uoči izbora u novembru", jer njegovi napori da okonča rat u Avganistanu još uvek nisu urodili plodom, kao ni pokušaji postizanja mira između Izraela i Palestinaca. I Izrael i UAE su među Trampovim najbližim stranim saveznicima.

Za Palestince, koji su se u borbi za nezavisnost dugo oslanjali na arapsku podršku, ova najava označava i pobedu i poraz, konstatuje agencija. Mada sporazum zaustavlja izraelske planove za aneksiju, Palestinci su više puta apelovali na arapske vlade da ne normalizuju odnose s Izraelom dok se ne postigne mirovni sporazum o uspostavljanju nezavisne palestinske države.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.