OBORIĆE VAS S NOGU: Otkriveni bumerang zemljotresi, razorniji su od drugih i stvaraju zvučne eksplozije
Mogu biti razorni, Foto: Profimedia

PODRHTAVANJE TLA

OBORIĆE VAS S NOGU: Otkriveni bumerang zemljotresi, razorniji su od drugih i stvaraju zvučne eksplozije

Zemljotres pod morem počeo je duboko ispod zemlje, jureći prema istoku ka Srednjeatlantskom grebenu pre nego što se okrenuo natrag i uzdigao se kroz gornji deo raseda, brzinom od oko 11 000 milja na sat, dovoljno brzom da se od Njujorka ode u London za manje od 20 minuta.

Objavljeno:

Naučnici su prvi put u istoriji potvrdili postojanje misterioznih i izuzetno snažnih 'bumerang' zemljotresa, što je otvorilo mogućnost za još razornije vrste seizmičkih događaja.

Istraživači predvođeni Stivenom Hiksom, stručnjakom za zemljotrese na Imperijal Koledžu u Londonu, proučavali su podatke sa 39 seizmometra smeštenih blizu Srednjeg Atlantskog grebena da bi pratili seizmičke aktivnosti i konačno pronašli dokaze o teoretski iskazanom, ali nikad naučno potvrđenom „bumerang“ potresu.

Zemljotres jačine 7,1 stepeni rihterove skale započeo je pukotini u morskom dnu na hiljadu kilometara od obale Liberije u avgustu 2016., snažan, ali pomalo nebitan, sve dok seizmički podaci nisu pokazali da je tek došlo do velike anomalije.

"Iako se struktura grešaka čini jednostavnom, način na koji se potres razvijao nije bio, i to je bilo potpuno suprotno onome kako smo očekivali da će zemljotres izgledati pre nego što smo počeli sa analizom podataka", rekao je Hiks.

Zemljotres pod morem počeo je duboko ispod zemlje, jureći prema istoku ka Srednje Atlantskom grebenu pre nego što se okrenuo natrag i uzdigao kroz gornji deo raseda, brzinom od oko 18.000 kilometara na sat, dovoljno brzom da se od Njujorka ode u London za manje od 20 minuta.

Podmorski zemljotres putovao je tako brzo da je stvorio geološki ekvivalent zvučnoj eksploziji u tom procesu.

„Koliko znam, ovo je prvi put da je prijavljeno“, rekao je geofizičar Jošihiro Kaneko iz GNS science na Novom Zelandu.

Ostaje misterija koliko su česti takvi bumerang zemljotresi, koliko njih putuje dovoljno brzo da bi stvorili ove podzemne „zvučne eksplozije“. Neki u naučnoj zajednici su čak počeli da nagađaju da je Tohoku zemljotres jačine 9 stepeni rihtera, koji je 2011. godine pogodio Japan sa razornim posledicama takođe mogao da ima efekat bumeranga.

"To je zapravo češće nego što mislimo", dodao je Kaneko.

Pravilno razumevanje iznenađujuće složene prirode ovih zemljotresa pomoći će nam da proizvedemo bolje modele i tačnije predvidimo gde i kako bi zemljotresi mogli da se dogode u budućnosti, poboljšavajući sisteme ranog upozoravanja i možda metode zaštite u područjima visokog rizika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.