PROIZVOĐAČI OVE HRANE ZA BEBE SU SLAGALI CEO SVET: Nemojte je nikad više kupovati, OPASNA JE!
Beba, Foto: Shutterstock

c c c

PROIZVOĐAČI OVE HRANE ZA BEBE SU SLAGALI CEO SVET: Nemojte je nikad više kupovati, OPASNA JE!

Okružni sud u Minhenu presudio je da je takav način reklamiranja obmanjujući i zato je zabranjen

Objavljeno:

U reklami za "HiPP 3 Junior COMBIOTIC" ukazuje se da mališani mogu da zadovolje potrebe za vitaminom D i kalcijumom samo ako jedu ovaj proizvod, što je apsolutna laž

Prvostepenom presudom Okružni sud u Minhenu potvrdio je tužbu nemačke organizacije potrošača VZBV protiv kompanije "HiPP", poznatog proizvođača hrane za bebe. Prema toj presudi, ovoj kompaniji zabranjene su dvosmislene izjave na etiketama i reklama o bebinoj potrebi za vitaminom D i kalcijumom, a samim tim i potrebom da se konzumiraju mlečne formule.

RODITELJI OBRATITE PAŽNJU!

Posted by Zaštitnik potrošača on Петак, 07. август 2020.

Naime, u reklami za "HiPP 3 Junior COMBIOTIC" ukazuje se da mališani sa normalno izbalansiranom ishranom ne mogu da zadovolje potrebe za vitaminom D i kalcijumom, dok sa njihovim proizvodom mogu, što je veoma problematična tvrdnja.

Okružni sud u Minhenu presudio je da je takav način reklamiranja obmanjujući i zato je zabranjen.

Neodgovorne tvrdnje

- Kada je u pitanju hrana za bebe, kompanije bi trebalo da budu posebno odgovorne i da svojim tvrdnjama u reklamama ne dovode u zabludu potrošače, već steknu njihovo poverenje. To takođe uključuje jasne i nedvosmislene informacije o vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama - kaže Suzane Ajnsidler, pravna savetnica u VZBV, i dodaje:

- Roditelji ne bi trebalo da misle da su određeni proizvodi neophodni za ishranu i razvoj njihovog mališana. Deci starijoj od jedne godine obično nije potrebna posebna hrana.

Prekršena uredba

Okružni sud u Minhenu složio se s organizacijom VZBV da "HiPP" reklamom stvara takav utisak da uravnotežena i raznovrsna ishrana ne može da zadovolji potrebe mališana za vitaminom D i kalcijumom - pa je "HiPP COMBIOTIC proizvod odlična alternativa". Na zvaničnoj veb-stranici navedeno je da je detetu potrebno sedam puta više vitamina D nego odrasloj osobi.

- U stvarnosti, međutim, prema preporukama stručnjaka, deci nije potrebno više vitamina D ili kalcijuma nego odraslima. Tim izjavama kompanija je prekršila Uredbu Evropskog parlamenta i Saveta o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama, koja kaže da tvrdnje ne smeju da budu zavaravajuće i ne smeju navesti, pretpostaviti ili podrazumevati da uravnotežena ishrana uopšte ne može da obezbedi potrebne količine hranljivih materija - piše u presudi.

Obmanjujuća i ambalaža

Nemački sud je informacije na ambalaži takođe opisao kao zavaravajuće, jer se takođe govori o istim detetovim potrebama kao i u gorepomenutoj reklami. I na sajtu ove kompanije koja je namenjena za srpsko tržište, tako đe su istaknute ove obmanjujuće informacije. Kompanija "HiPP" se nije oglašavala povodom presude nemačkog suda, a do sada nije povukla sporne izjave.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.