HAOS U AMERICI: Državna tužiteljka Njujorka traži raspuštanje Nacionalne asocijacije za oružje (NRA)
Njujork, Foto: AP

VESTI IZ SVETA

HAOS U AMERICI: Državna tužiteljka Njujorka traži raspuštanje Nacionalne asocijacije za oružje (NRA)

Nevolje su počele da iskrsavaju kako se manjak u kasi NRA povećavao i ta organizacija se borila za politički oslonac posle niza krvavih oružanih napada

Objavljeno:

Generalna tužiteljka američke države Njujork tužila je moćnu desνičarsku Nacionalnu asocijaciju za oružje (NRA) koja se zalaže za naoružavanje gradjana i u tome im i pomaže.

Tužiteljka traži zatvaranje NRA zbog optužbi da su visoki rukovodiocite kontroverzne organizcije preusmerili milione dolara iz njenog budžeta u svoje džepove za raskošna privatna putovanja, nepostojeće ugovore sa spoljnim saradnicima, čak i sa samima sobom, i za druge sumnjive poslove.

Tužba generalne tužiteljke Leticije Džejms, podneta državnom sudu na Menhetnu posle 18-mesečne istrage, istakla je optužbe za zloupotrebu novca i rashode funkcionera za sebe same što je proteklih godina pogodilo i dugogodišnjeg, a i sadašnjeg lidera NRA Vejna Lapijera: od plaćanja frizera i šminkera za njegovu suprugu, do ugovora koji je sklopio sam sa sobom o zapošlajavanju samog sebe za naknadu od - 17 miliona dolara.

Nevolje su počele da iskrsavaju kako se manjak u kasi NRA povećavao i ta organizacija se borila za politički oslonac posle niza krvavih oružanih napada u SAD zbog kojih je gubila i popularnost na desnici, i podršku za svoj program naoružavanja i samoodbrane gradjana. Ta organizacija sesa skoro 28 miliona dolara viška u 2015. godini, sunovratila na manjak od 36 miliona u 2018. godini.

Tužiteljka Džejms, Demokratkinja, tvrdi da su istaknut politički i društveni položaj i ugodni politički odnosi s desnicom uvukli NRA u osećaj nepobedivosti i omogućili kulturu u kojoj se rutinski krše pravila o neprofitnom radu i zakoni. Čak su i propisi NRA ignorisani, rekla je ona.

"Uticaj NRA je bio ;toliko moćan da je ta organizacija decenijama prošla bez nadzora, dok su vrhovni rukovodioci usmeravali milione u svoje džepove", rekla je Džejms u izjavi kojom je najavila tužbu. "NRA je prepuna prevare i zloupotrebe, zbog čega danas želimo da raspustimo NRA, jer nijedna organizacija nije iznad zakona".

Tužiteljka se usredsredila na NRA pošto je njena kancelarija prošle godine raspustila dobrotvornu fondaciju predsednika Donalda Trampa i novčano ga kaznila s dva miliona dolara po tužbi jer je on donacije namenjene humanitarnim ciljevima koristio ;za unapređenje sopstvenog poslovnog i političkog interesa.

Iako joj je sedište u Virdžiniji, NRA je od 1871. godine u Njujorku registrovana kao neprofitna organizacija.

Džejms je imenovala Lapijera i još tri sadašnja i bivša rukovodioca kao optužene: korporativnog sekretara i generalnog savetnika Džona Frejzera, penzionisanog blagajnika i glavnog finansijskog direktora Vilsona Filipsa i bivšeg šefa osoblja Džošuu Pauela. Iako se u tužbi sva četvorica optužena ;za malverzacije i traži se njihovo novčano kažnjavanje i da nadoknade štetu koju su prouzrkovali, nijedan od njih nije krivično optužen.

Lapijer koji je neposredno upravljao NRA od 1991. godine, optužen je da je trošio milione dolara na privatna putovanja i lično obezbeđenje, prihvatajući skupe poklone poput safarija u Africi i korišćenja tudje jahte, kao i samovoljnog sklapanja ugovora NRA sa samim sobom za 17 miliona dolara za svoje angažovanje ukoliko napusti tu organizaciju.

U tužbi se navodi da je Lapijer (70) potrošio milione dolara NRA čak i na "konsultante za putovanja", uključujući usluge luksuznih limuzina, i stotine hiljada dolara na privatne avione za sebe i porodicu, a više od 500.000 dolara za osam putovanja na Bahame za tri godine.

Neki segmenti raskalašne potrošnje NRA zadržani su u tajnosti, navodi se u tužbi, a pod istragom je i jedna reklamna agencija koja je plaćala pojedinalne račune, a zatim ispostavljala NRA paušalne sume navodno za "svoje troškove", navodi se u tužbi.

Frejzer, korporativni sekretar i generalni savetnik, optužen je da je pomagao potvrđivanjem lažnih ili pogrešnih godišnjih finansijskih prijava, da nije poštovao zakone, da je tolerisao sukob interesa i da nije osigurao da članovi Upravnog odbora revidiraju transakcija i da li NRA poštuje zakon.

Filips je optužen da je nadgledao prikazivanje rashoda kao legitimnih i odbacivao opravdane primedbe "uzbunjivača" na poslovanje NRA. Uz to je sklopio dogovor da se obogati kada se penzioniše - lažni ugovor od 1,8 miliona dolara za obuku novog blagajnika koji će ga naslediti i još jedan, od milion dolara za svoju devojku.

Pauel, bivši šef osoblja NRA, optužen je da je ocu pribavio 90.000 dolara, zatim ugovor od pet miliona dolara za konsultantsku firmu u kojoj je radila njegova supruga i da je uzeo još 100.000 dolara za smeštaj i selidbu. On je u medjuvremenu otpušten zbog druge zloupotrebe u NRA.

NRA pokušava da ostane relevantna i da ponovo bude politička sila i na novembarskim predsedničkim izborima jer predsedniku Donaldu Trampu koji joj je veoma blizak, želi da pomogne da osigura i drugi mandat.

U toku je javni sukob frakcija unutar te organizacije, uz niz razmene sudskih tužbi, a od prošle godine je ostala bez svog moćnog propagandnog sredstva, televizije NRA-TV, koja je emitovala njene najkontroverznije poruke.

Unutrašnje borbe su dostigle mučan javni vrhunac na godišnjem sastanku 2019. godine, kada je tadašnjem predsedniku NRA, Oliveru Nortu, uskraćen uobičajeni drugi mandat i to usred otvorene prepirke s Lapijerom zbog toga što je Nort hteo da samostalno preispita troškove i operacije NRA. Na kraju je ogorčeno otišao i optužio Lapijera da je "diktator".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BETA AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.