UMRLA LEGENDA GRČKE MUZIKE! I svima u Srbiji je DOBRO POZNAT (VIDEO)
Umrla legenda grčke muzike, Foto: Printscreen/Youtube

TRAGEDIJA

UMRLA LEGENDA GRČKE MUZIKE! I svima u Srbiji je DOBRO POZNAT (VIDEO)

Nakon što je 1971. počeo ozbiljno da se bavi muzikom, Jakovidis se trudio da savlada ne samo buzuki, već i gitaru, bag-lamu, kao i mandolu i mandolinu

Objavljeno:

Poznati grčki rebetiko muzičar Agatonas Jakovidis iznenada je preminuo u Solunu u 65. godini. Slavni muzičar, za koga nije bilo poznato da ima bilo kakve hronične zdravstvene tegobe, pronađen je mrtav u svom krevetu u sredu ujutro, nakon što je doživeo srčani udar.

Jakovidis, koji je bio poznat kao Agatonas i čiji roditelji potiču iz Male Azije, rođen je 1955. godine u Evangelismosu Langadasu u Solunu. Budući da su prve melodije koje je ikada čuo bile iz zemlje njegovih predaka, odrastao je u toj muzičkoj sferi, koja ima karakteristične ritmove i zvuk.

Nakon što je 1971. počeo ozbiljno da se bavi muzikom, Jakovidis se trudio da savlada ne samo buzuki, već i gitaru, bag-lamu, kao i mandolu i mandolinu. Karijera mu je pokrenuta samo dve godine kasnije, 1973. godine, kada je shvatio da je Rebetiko njegov životni poziv. Samo četiri godine kasnije osnovao je sopstvenu grupu, pod nazivom "Rebetiko Band Thessaloniki", sa kojom je održavao koncerte i snimio dva albuma.

foto: Printscreen/Youtube

Rebetiko se izdvojio kao posebni žanr, i zahvaljujući njegovim životnim naporima da popularizuje tradiciju, što se temeljilo na iskustvima grčkog naroda koji je živio u Maloj Aziji i bio prisiljen da emigrira u Grčku početkom dvadesetog veka.

Jakovidis je posedovao zbirku retkih Rebetiko snimaka iz ranih godina kada su muziku često svirali emigranti iz Male Azije. Poznat po saradnji sa grčkim muzičarima, kao što su Costas Papadopoulos, George Koros, Vassilis Soukas, Lazaros Koutalidis, Nikos Filippidis i Nikos Hatzopoulos, majstor rebetika živeo je u Solunu od 1987.

Jakovidis je na takmičenju za Evroviziju nastupio 2013. godine, plasiravši se u veliko finale.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / theastival.gr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.