NAJNOVIJE BROJKE: U eksploziji 2.750 tona amonijaka u Bejrutu poginulo više od 100 ljudi, povređeno 4.000! (VIDEO)
Poginulo najmanje 78 ljudi, Foto: Printscreen/Youtube

STRAVIČNA EKSPLOZIJA

NAJNOVIJE BROJKE: U eksploziji 2.750 tona amonijaka u Bejrutu poginulo više od 100 ljudi, povređeno 4.000! (VIDEO)

Eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni, prema nemačkom geonaučnom centru GFZ, a čuo se i osetio dalje od Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja

Objavljeno: 07:55h

Najmanje 100 osoba je poginulo a oko 4.000 je povređeno u strahovitoj eksploziji u utorak u luci u centralnom delu Bejruta, saopštile su libanske vlasti.

Taj deo grada je razoren, veliki broj zgrada je teško oštećen.

Eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni, prema nemačkom geonaučnom centru GFZ, a čuo se i osetio dalje do Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja, prenosi AP.

Bolnički kapaciteti su brzo popunjeni, a povređene i dalje dovoze.

Uzrok eksplozije nije odmah poznat, ali prvobitni izveštaji sugerisali su da je veliki požar krenuo u skladištu u luci i da je potom došlo da razorne eksplozije, uz ogroman oblak prašine i dima nalik atomskoj pečurci koji se brzo raširio gradom.

Libanski predsednik Mišel Aun izjavio je sinoć da je nedopustivo da 2.750 tona amonijaka, za koji se pretpostavlja da je uzrok strahovite eksplozije u Bejrutu, bude u skladištu šest godina bez ikakvih bezbednosnih mera.

Aun je na Tviteru zatražio da odgovorni za ovaj propust budu "najstrože kažnjeni", preneo je Rojters.

Abas Ibrahim, šef libanske Državne bezbednosti, rekao je prethodno da je eksplozija možda prouzrokovana visoko eksplozivnim materijalom koji je zaplenjen s broda pre nekog vremena i uskladišten u luci.

Lokalni televizijski kanal LBC javio je da je taj materijal natrijum nitrat. Svedoci su prijavili da su videli čudan oblak narandžaste boje poput onog koji se pojavljuje kada se otpušta toksični gas azot dioksid posle eksplozije u kojoj je bilo nitrat.

Do eksplozije je, konstatuje AP, došlo u vreme tenzija između Izraela i vojne grupe Hezbolah na južnoj granici Libana.

Zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael "nema nikakve veze" sa eksplozijom.

foto: tviter printskrin

Premijer Libana Hasan Diab izjavio je sinoć da će oni, koji su odgovorni za veliku eksploziju u opasnom skladištu u bejrutskoj luci, platiti cenu za to.

"Obećavam vam da ova katastrofa neće proći bez odgovornosti... Odgovorni će platiti cenu", rekao je Diab u emotivnom govoru koji je prenosila televizija, prenosi Rojters.

Činjenice o ovom opasnom skladištu, koji se nalazi tamo od 2014. godine, biće objavljene i ja neću unapred govoriti o istragama, poručio je libanski premijer.

Arapski mediji su javili da su povređeni supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Diaba, kao i nekoliko njeovih savetnika.

Od eksplozije je oštećena i zvanična rezidencija predsednika Libana, palata "Babda". Od detonacije je oštećen veliki broj zgrada, uključujuci i Ambasadu Rusije, preneo je Kliks.ba.

Libanski Vrhovni savet odbrane proglasio je grad Bejrut područjem pogođenim elementarnom katastrofom i predložio Vladi da danas uvede vanredno stanje u libanskoj prestonici, navodi se u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

Predsednika Libana Mišel Aun smatra da bi u Bejrutu trebalo da bude proglašeno dvonedeljno vanredno stanje i za danas je sazvao Savet za vanredne situacije koji će doneti odluku o mogućem uvođenju vanrednog stanja u Bejrutu.

Visoki zvaničnici mnogih država ponudili su humanitarnu i svaku drugu pomoć Libanu u rešavanju ove katastrofe, u zemlju koja se bori sa pandemijskim korona virusom i sa ekonomskom krizom.

U znak počasti brojnim žrtvama, egipatske piramide i zgrada Burž Kalifa u Dubaiju sinoć su bile osvetljene u bojama zastave Libana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.