RODNI TROTER BIO BI BOLJI: Godinu dana vladavine BORISA DŽONSONA - kiks do kiksa, CELI SVET SE SMEJE
Boris Džonson u problemu, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

majstor za autogolove

RODNI TROTER BIO BI BOLJI: Godinu dana vladavine BORISA DŽONSONA - kiks do kiksa, CELI SVET SE SMEJE

Boris Džonson je tačno godinu dana britanski premijer. Srljao je iz kiksa u kiks, od Bregzita do pandemije, a njegovu vladavinu moglo bi da „kruniše“ iznova aktuelno otcepljenje Škotske. Komentar Birgit Mas, dopisnice DW iz Londona.

Objavljeno: 20:45h

Razvod. Veridba. Rođenje sina. Za dlaku izbegnuta smrt. U međuvremenu je izveo Veliku Britaniju iz Evropske unije i morao da se bori protiv pandemije. I sve se to desilo za godinu dana.

Ne može se reći da je Borisu Džonsonu bilo lako. No, posao koji obavlja je oduvek sanjao. Kao dečak je hteo da bude „kralj sveta“, kako piše njegova sestra u porodičnoj biografiji. Uzor mu je Vinston Čerčil o kojem je Džonson napisao knjigu.

Ali sve je jasnije da premijer nije dorastao izazovima. On je populista, čovek krupnih gestova, a ne obazrivi kormilar koji sigurnom rukom vodi zemlju kroz krize. Praznim obećanjima, maglom koju pušta, Džonson korumpira zemlju. Na to se sada žale i neki rođeni konzervativci.

Rezultat godinu dana njegove vladavine je blago rečeno katastrofalan. Osim izborne pobede, Džonsonu praktično ništa nije pošlo za rukom. Doduše, slavio je istupanje iz EU kao pobedu, ali ako bude ostavio zemlju bez povoljnog ugovora sa EU, Velika Britanija bi mogla gorko da zažali zbog Bregzita ali pre svega zbog Džonsona na mestu premijera .

To bi uništilo desetine hiljada radnih mesta samo u automobilskoj industriji. Redovi kamiona na granicama, možda i nestašica svežih životnih namirnica – to bi mogla da bude britanska svakodnevica.

Izgleda da ništa neće biti ni od brzinskog dogovora o trgovini sa Sjedinjenim Državama. A umesto najavljene „zlatne ere“ u odnosima sa Kinom, Džonsonova vlada poništila je ugovor o izručenjima sa Hongkongom i ušla u sukob sa moćnom Kinom.

Velika Britanija najednom deluje sasvim usamljeno.

Novi problem za Džonsona baca je izveštaj o navodnom ruskom mešanju koji je ove sedmice objavio britanski parlament. Tu se radilo o mogućem uticaju Rusije na ishod referenduma o Bregzitu. Rusija je, tvrde poslanici, znatna pretnja za Veliku Britaniju, a Vlada to ne shvata ozbiljno.

Od donacija ruskih oligarha koji žive u Londonu prevashodno profitiraju Džonsonovi konzervativci.

Supruga jednog Putinovog bliskog prijatelja je platila preko sto hiljada funti da odigra teniski meč sa Džonsonom. Na ovaj način su milioni otišli u partijsku kasu.

Postoji sumnja da je Džonson mesecima sprečavao objavljivanje tog izveštaja i pokušao da na čelo parlamentarnog odbora za nadgledanje tajnih službi dovede svog lojalnog saradnika. Stiče se utisak da se najvažnije funkcije u zemlji ne dele po stručnosti, već kroz političke kalkulacije. Tako izgleda i Džonsonov kabinet, krcat tvrdim zagovornicima Bregzita.

Posledica je da ništa ne ide kako treba. Džonson srlja iz kiksa u kiks i u slučaju najvažnije trenutne teme, pandemije korona-virusa.

Velika Britanija ima jednu od najviših stopa smrtnosti od korone u celom svetu, a istovremeno je među ekonomski najjače pogođenim zemljama.

Poruke vlasti su nejasne, pa je čak sporno i kad, gde i zašto treba nositi maske. Uputstva se stalno menjaju. Stručnjaci se pribojavaju da je lockdown prerano ukinut, i da ubrzo stiže drugi talas, slično kao u SAD.

Povrh svega, zbog svih Džonsonovih grešaka, sada u Škotskoj postoji ubedljiva većina glasača za otcepljenje od Velike Britanije – i to je najveća Džonsonova krivica. „Kralj sveta“ nakon samo godinu dana deluje nemoćno na tronu.

Bonus video:

espreso.co.rs/dw.com


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.