DŽINOVSKI ASTEROID OPAKOG IMENA IDE PREMA ZEMLJI: Susret nas očekuje u AVGUSTU!
Asteroid u avgustu 2029 će proći pored Zemlje, Foto: Profimedia

NEMA OPASNOSTI

DŽINOVSKI ASTEROID OPAKOG IMENA IDE PREMA ZEMLJI: Susret nas očekuje u AVGUSTU!

Potpredsednik Ruske akademije je naveo i da će još jedan asteroid proći pored Zemlje u aprilu 2029. godine, ali da ni on neće ugroziti našu planetu

Objavljeno:

Asteroid "2009 PQ1", koji će proći pored Zemlje u avgustu, neće predstavljati opasnost po našu planetu, izjavio je astrofizičar Juri Balega.

Potpredsednik Ruske akademije je naveo i da će još jedan asteroid proći pored Zemlje u aprilu 2029. godine, ali da ni on neće ugroziti našu planetu. Reč je o asteroidu "Apofis", koji će pored Zemlje proći toliko blizu da će biti vidljiv golim okom.

Ruski astrofizičar je istakao da šanse da "Apofis" udari u našu planetu ipak postoje, iako gotovo zanemarljive, i da one zavise od toga da li će asteroid upasti "u zamku" zemljine gravitacije.

Ukoliko se to dogodi, postoji šansa da asteriod udari u Zemlju 2036. godine, ali je ta mogućnost blizu nule, odnosno jedan prema 100.000, rekao je on.

U ovom trenutku, ljudska vrsta ne raspolaže sredstvima koja bi mogla da spreče udar asteroida u Zemlju, rekao je Balega i dodao da naučnici rade na tome kako bi tako nešto moglo da bude izvedeno, kao i da bi razne opcije mogle da dođu u obzir.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.