KAKAV ŠOK PREOKRET! Svi su mislili da je to lek za koronu, a sada su stigli uznemirujući rezultati
Koronavirus / Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

NEEFIKASAN JE

KAKAV ŠOK PREOKRET! Svi su mislili da je to lek za koronu, a sada su stigli uznemirujući rezultati

Slično mišljenje zastupao je i američki predsednik Donald Tramp, koji je rekao da bi hidroksihlorokin mogao da bude od koristi za lečenje pacijenata zaraženih koronom

Objavljeno:

Velika studija rađena u Brazilu pokazala je da je hidroksihlorokin, koji je predsednik Žair Bolsonaro snažno promovisao kao terapiju za korona virus, neefikasan za lečenje kovid pacijenata, piše BBC.

Hidroksihlorokin je postao popularan ranije u toku ove godine kada se pojavila nada da bi ovaj lek protiv malarije mogao da pomogne i osobama obolelim od COVID-19. Još od maja vlada Brazila je bolnicama preporučivala da ovaj lek prepisuju pacijentima zaraženim korona virusom, a čak i je sam predsednik ove zemlje rekao da je uzimao hidroksihlorokin kao terapiju nakon što je potvrđeno da je oboleo od COVID-19 početkom jula.

Slično mišljenje zastupao je i američki predsednik Donald Tramp, koji je rekao da bi hidroksihlorokin mogao da bude od koristi za lečenje pacijenata zaraženih koronom.

Međutim, kliničko ispitivanje velikog obima koje je rađeno na Univerzitetu Oksford u junu pokazalo je da je hidroksihlorokin neefiksan, nakon čega je Svetska zdravstvena organizacija sprovela sopstvena istraživanja o ovom leku.

Sada je do istih rezultata došao i tim naučnika koji su sproveli istraživanje u Brazilu. Studijom su bili obuhvaćeni pacijenti zaraženi korona virusom sa blagim do umerenim simptomima bolesti iz 55 bolnica u ovoj zemlji, ukupno 667 njih, a istraživanje je pokazalo da lek nije efikasan u lečenju COVID-19 i da bi mogao da ima štetne neželjene efekte.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Nju Ingland džurnal of medisin (New England Journal of Medicine).

Autori studije su napomenuli da ona poseduje izvesna ograničenja i da "ispitivanje ne može definitivno da isključi niti značajnu korist od ispitanog leka niti značajnu štetu".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.