KRVAVE GLAVE, KRICI I PANIKA! Dramatične scene iz iranskog aviona kojeg su presreli američki lovci! (VIDEO)
Detalj iz samog aviona, Foto: Youtube printscreen/Ruptly

detalji incidenta

KRVAVE GLAVE, KRICI I PANIKA! Dramatične scene iz iranskog aviona kojeg su presreli američki lovci! (VIDEO)

Ističe se da se američki lovac udaljio na bezbedno rastojanje kada je identifikovao avion.

Objavljeno:

Američki lovački avion F-15 Vazduhoplovnih snaga SAD presreo je iranski putnički avion avio-kompanije „Mahan er“ iznad Sirije, a u incidentu je povređeno nekoliko putnika, prenosi televizija „IRIB“

Iranski avion je leteo iz Teherana u Bejrut. Amerikanci su presreli avion iznad teritorije El Tanf u Siriji gde se nalazi američka vojska.

„Tokom razgovora, piloti su se predstavili kao američki“, navodi se u saopštenju.

Pilot iranskog aviona je pokušao da izbegne sudar sa američkim lovcem zbog čega je nekoliko putnika povređeno, uključujući i članove posade. Avion je sleteo u Bejrut, iskrcao putnike, dopunio gorivo i vratio se u Teheran, prenose mediji.

Na internetu je objavljen snimak incidenta iz aviona. Putnici su počeli da paniče, čuje se vriska i komešanje. Pres-služba Centralne komande SAD saopštila je da je avion F-15 Vazduhoplovnih snaga SAD pratio iranski avion sa rastojanja od jednog kilometra.

„Američki lovac F-15 je tokom rutinske vazdušne misije u oblasti dejstava koalicije u garnizonu Tanf u Siriji izvršio standardni vizuelni pregled putničkog aviona 'Mahan er' sa bezbedne udaljenosti od oko 1.000 metara. Vizuelni pregled je realizovan u cilju osiguravanja bezbednosti pripadnika koalicije u garnizonu El Tanf“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se američki lovac udaljio na bezbedno rastojanje kada je identifikovao avion.

Amerikanci ističu da je „profesionalno presretanje realizovano u skladu sa međunarodnim standardima“.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Abas Musavi je prokomentarisao događaj, rekavši da će Teheran preduzeti neophodne mere nakon što ispita okolnosti incidenta sa avionom.

Takođe je saopštio da je stalni predstavnik Irana pri UN stupio u kontakt sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.