SRPSKOG SVEŠTENIKA PROTERUJU IZ AMERIKE, RADIO SVE PO ZAKONU: Deca mi plaču, kako da im objasnim!
Srpskog sveštenika proteruju iz Amerike, Foto: Printscreen

DEPORTACIJA SVEŠTENIKA

SRPSKOG SVEŠTENIKA PROTERUJU IZ AMERIKE, RADIO SVE PO ZAKONU: Deca mi plaču, kako da im objasnim!

Sveštenik Vujković kaže da će on, njegova supruga i deca verovatno otići pre roka od 16. avgusta, jer moraju da koordinišu letove, a mnogi su otkazani van zemlje

Objavljeno:

Svešteniku SPC Aleksandru Vujkoviću preti deportacija iz SAD gde je živeo godinama i vodio crkvu, zbog, kako kaže, greške njegovog advokata. Vujković se najpre preselio u SAD 2009. godine gde je studirao teologiju u Ilinoisu. Po završetu studija 2013. godine vratio se u Srbiju, oženio se pa krenuo nazad u SAD da osnuje porodicu...

Živeo je u Nešvilu od 2014. godine, pomogao je da se izgradi Srpska pravoslavna crkva Sveta Petka i postao njen prvi sveštenik sa punim radnim vremenom.

Vujković kaže da je sve vreme svog boravka u SAD uvek poštovao legalni imigracioni protokol.

Stvarno sam sve radio po zakonu. Prijavljivao sam porez, radio sam - rekao je.

Međutim, kako kaže, greška njegovog advokata dovela je do toga da on mora da se vrati u Srbiju do 16. avgusta inače mu preti deportacija.

foto: Printscreen

Bilo je jako teško to prihvatiti, ali to je stvarnost i ne želimo da ovde budemo ilegalno. Želimo da sve bude legalno, i to je razlog zbog kojeg se vraćamo u Srbiju i ponovo ćemo podneti zahtev za zelenu kartu iz Srbije - rekao je on.

Vujković kaže da je njegov advokat zaboravio da uključi versku radničku vizu u njegovu prijavu za zelenu kartu i da ju je poslao bez nje. Do februara ove godine odbijena mu je nova viza kojom je započelo šestomesečno odbrojavanje do deportacije.

Nakon podnošenja zahteva za retroaktivnu vizu i žalbe, Vujkoviću je u junu ponovo uskraćena viza.

Robert Blagojević, predsednik odbora crkve Svete Petke, ispričao je za "Njuz for Nešvil" da imigracioni pravnici kažu da Vujković mora da se vrati u Srbiju i ponovo podnese zahtev za zelenu kartu.

Kad pogledate u naš imigracioni sistem, mislim da možete da tvrdite da je slomljen ... imali smo nekoga u našoj zajednici koji je bio odgovoran, pokušavao da se ponaša u skladu sa zakonom, verovao je u zakon, sve je uradio kako treba. Advokat je zabrljao i sada je on kažnjen i mora da se vrati - rekao je Blagojević.

On je rekao da je pokušao da se obrati samom predsedniku Trampu da vidi da li on može nešto da uradi, nakon što su mu lideri Kongresa rekli da oni ništa ne mogu da urade da bi uticali na imigracioni sistem.

To je nepoznanica za nas. Ko zna šta će se desiti - rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, crkva Sveta Petka je uglavnom okupljala izbeglice nakon rata u bivšoj SFRJ.

foto: Printscreen

On je rekao da će Vukojevića menjati privremeni sveštenik, dok se ne reši njegovo pitanje.

Učinili smo sve što smo mogli tokom ovih poslednjih nekoliko meseci da pokušamo da popravimo situaciju, a u jednom momentu shvatite da se borite protiv američke vlade - rekao je Blagojevič.

Sveštenik Vujković kaže da će on, njegova supruga i deca verovatno otići pre roka od 16. avgusta, jer moraju da koordinišu letove, a mnogi su otkazani van zemlje. To znači da će morati brže da se spakuju.

Teško mi je da deci objasnim da ne mogu da ponesu sve svoje igračke u Srbiju, ona plaču, to nije nimalo lako - rekao je on.

To takođe znači i da mora da ostavi crkvenu zajednicu.

Ta crkva, ona je deo mene. Znate, i ova parohija, takođe je deo mene i moje dece rođene ovde u Nešvilu. Mi smo kao jedna velika porodica, znate? I dobro se poznajemo. Provodimo vreme jedno s drugim, pa mi ova parohija mnogo znači - rekao je sveštenik.

"Njuz4" se obratio Centru za imigraciju i carinu koji je proverio i potvrdio da je Vujković trenutno zakonito u zemlji, ali ne može da nagađa šta će da se dogodi ako ostane, nakon što mu istekne viza. Njihova kancelarija ne izdaje ili ukida vize. To radi Američka služba za državljanstvo i imigracije koja nije odgovorila novinarima na komentar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.