SLUČAJ UBISTVA MALTEŠKE NOVINARKE: Ključan svedok pronađen mrtav, sumnja se na samoubistvo
Dafne Karuana Galicija, Foto: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

istraga korupcije

SLUČAJ UBISTVA MALTEŠKE NOVINARKE: Ključan svedok pronađen mrtav, sumnja se na samoubistvo

Karuana Galicija, poznata malteška novinarka koja se bavila istraživanjem korupcije, ubijena je automobilom bombom u trenutku dok je napuštala svoj dom u blizini glavnog grada Valete.

Objavljeno: 10:01h

U utorak 21. jula u kasnim noćnim satima mediteransko ostrvo je potresao još jedan stravičan incident povezan sa šokantnim ubistvom istraživačke novinarke koji je potresao Evropu.

Posrednik u ubistvu malteške novinarke Dafne Karuana Galicije koja je pisala o borbi protiv korupcije, zadobio je teške povrede nožem grla i tela, nekoliko sati pre no što je trebao da svedoči na sudu, prenosi Rojters. Melvin Teuma, bivši taksista,pronađen je u utorak u lokvi krvi u svojoj kući, saopštila je policija i nalazi se u bolnici u kritičnom stanju. Teuma je u novembru dobio pomilovanje nakon što je priznao i otkrio detalje ubistva autobombom koje je šokiralo Maltu u oktobru 2017. godine. Dosad su njegovi dokazi imali veze sa biznismenom Jorgenom Fenečom, glavnim optuženikom koji je uhapšen krajem novembra i optužen za saučesništvo u ubistvu. Feneč čeka suđenje i negira optužbe. Policija navodi da se prvim nalazima u slučaju Teuma radilo o pokušaju samoubistva. - Prvi pokazatelji su da se Melvin Teuma sam povredio, ali istraga se nastavlja – napisala je policija u izjavi.

U saopštenju policije navodi se da su Teumu pronašli njegovi stražari kasno u utorak u lokvi krvi u njegovom domu. Na to ih je upozorio advokat koji je pokušao nazvati Teumu na telefon. Prema malteškim medijima rane su uključivale ozbiljne povrede grla i stomaka. U sredu 22. jula Teuma je trebao da svedoči o slučaju ubistva novinarke na sudu u Valeti. Teuma je priznao ranije da je bio posrednik i platio trojici muškaraca optuženih za podmetanje autobombe, navodno prema nalogu Feneča. Od kada je priznao, rekao je da je živeo u strahu za svoj život i kako je otišao u ispovedaonicu na ispovest.

- Moj život je završio u 15:00 sati, 16. oktobra2017 - rekao je sudiji, govoreći o vremenu i datumu ubistva Dafne Karuane Galicije.

Tokom prošlonedeljnog saslušanja, Fenečovi advokati ispitivali su Teumu je li bivši policijski poverenik Lorenc Kutadžar plaćen 30.000 evra u zamenu za svoje predsedničko pomilovanje. Teuma je zahtev odbio.

Karuana Galicija, poznata malteška novinarka koja se bavila istraživanjem korupcije, ubijena je automobilom bombom u trenutku dok je napuštala svoj dom u blizini glavnog grada Valete. Ubistvo je šokiralo Evropu i postavilo pitanja o vladavini zakona na tom mediteranskom ostrvu.

Istraga je dobila zamah otako je 20. novembra 2019. uhapšen Jorgen Feneč na svojoj luksuznoj jahti kojom je, čini se, želeo pobeći.

Kako se širila istraga o njenom ubistvu ostavke su podneli pomoćnik premijera Kit Ščembri, a zatim Konrad Mici, bivši ministar energetike navodno uključeni u slučaj korupcije.Karuana Galicija optužila je pre smrti i Micija i Sčembrija da su otvorili fiktivne firme u Panami, a što je potvrdio i međunarodni istraživački tim koji je 2016. razotkrio međunarodnu mrežu utaje poreza pod nazivom Panamski papiri.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.