PREMINUO DŽON LUIS! Ovo je ogroman udarac za političku scenu Amerike
AKTIVISTA I BORAC ZA GRAĐANSKA PRAVA, Foto: printscreen

demokrata

PREMINUO DŽON LUIS! Ovo je ogroman udarac za političku scenu Amerike

Poznati američki aktivista i borac za građanska prava Džon Luis, preminuo je u 80. godini nakon šestomesečne borbe sa rakom, preneo je CNN

Objavljeno:

Višedecenijski poslanik Demokratske stranke preminuo je od raka pankreasa, koji mu je dijagnostifikovan decembra prošle godine prilikom rutinskog lekarskog pregleda.

Džon Robert Luis rođen je 21. febuara 1940. godine u Troju u Alabami. Luis je bio štićenik Martina Lutera Kinga koga je sreo nakon što mu je pisao kada je imao samo 18 godina. Bio je poslednji učesnik čuvenog Marša na Vašington iz 1963. godine i stajao je pored Kinga tokom njegovog čuvenog govora "Ja imam san".

Na protestu u Selmi, Alabama, 1965. godine preživeo je brutalno policijsko nasilje, nakon čega je postao ključna figura u pokretu za građanska prava.

Luis je preko tri decenije bio kongresmen demokrata u Džordžiji. Na ovoj funkciji on je fokus stavio na borbu protiv siromaštva i na poboljšanje obrazovanja i zdravstvene nege za mlađe generacije. Luis je doživeo da vidi izbor Baraka Obame kao prvog američkog predsednika Afroamerikanca, za šta je verovao da se nikada neće dogoditi, uprkos decenijama njegove borbe za ravnopravnost.

U junu se iz Džordžije vratio u Vašington uprkos odmakloj bolesti kako bi učestvovao u mobilizaciji pokreta protiv rasizma posle nedavnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi potvrdila je vest o Luisovoj smrti. "Amerika danas žali zbog gubitka jednog od najvećih heroja američke istorije", izjavila je Pelosi.

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.