U našem komšiluku postoji rupa BEZ DNA: Kada ubacite kamen u nju, vraća se na površinu! (VIDEO)
U srcu Albanije, Foto: Printscreen/Youtube

OSTAVLJA BEZ REČI

U našem komšiluku postoji rupa BEZ DNA: Kada ubacite kamen u nju, vraća se na površinu! (VIDEO)

Ovaj prirodni fenomen se nalazi na zapadnoj padini planine Mali i Gjere, u blizini puta koji povezuje gradove Sarandi i Gjirokastra

Objavljeno:

U srcu Albanije nalazi se rupa bez dna!

Nekada rezervisano samo za Komunističku elitu Albanije, Siri i kalter, odnsono Plavo oko, danas ima priliku da svojom lepotom očara sve one koji odluče da posete ovu rupu bez dna.

Plavo oko je najveći izvor u Albaniji. To je zapravo jedna rupa u kojoj se susreću podzemne vode koje kroz nju izbijaju na površinu, rupa kojoj još nije zvanično izmerena dubina (neki nezvanični izvori tvrde da je rupa duboka oko 45 metara, a drugi opet tvrde da je duboka 80 metara…).

Ovaj prirodni fenomen se nalazi na zapadnoj padini planine Mali i Gjere, u blizini puta koji povezuje gradove Sarandi i Gjirokastra. Iako je plivanje i ronjenje u Plavom oku dozvoljeno, zbog vode čija prosečna temperatura iznosi 10 stepeni Celzijusa u izvoru plivaju samo najhrabriji.

“Bio sam prvi čovek koji je zaronio u Plavo oko 1984. godine. Struja je bila toliko jaka da mi je zamalo skinula masku za ronjenje s lica, pa sam bio prisiljen da je dodatno čuvam rukama. Što sam dublje išao, struja je postajala sve jača, dok nisam došao do dubine od 20 metara, gde sam i osetio da ne mogu da nastavim dalje, jer je pritisak reke koja izvire iz tunela bio nepodnošljiv”, ispričao je jednom prilikom ronilac Ćermal Mato.

Prema pisanjima turističkih portala Albanije, turisti ovde često dolaze kako bi bacali kamenje u centar Plavog oka, samo da bi nakon nekog vremena isti kamen ponovo ugledali na površini!

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.