SEĆATE LI SE ITALIJANSKOG ROBINZON KRUSOA? Uskoro bi mogao da se iseli sa voljenog ostrva
Mauro Morandi, Foto: Printscreen/Youtube/Sardiniaislandtv

sudbina

SEĆATE LI SE ITALIJANSKOG ROBINZON KRUSOA? Uskoro bi mogao da se iseli sa voljenog ostrva

Ovom italijanskom Robinzon Krusou, miran život u prirodi bi sada mogao biti naglo prekinut.

Objavljeno:

Mauro Morandi, 81-godišnjak kojeg često nazivaju italijanski ''Robinzon Kruso'' živeo je od 1989. godine na ostrvu Budeli, koji čini deo arhipelaga Madalena u blizini Sardinije .Te godine jedna nezgoda sa čamcem dovela ga je na napušteoi ostrvo poznato po ružičastim plažama.

Od tada je odlučio da će ostrvo postati njegov novi dom. Naselio se u bivše sklonište iz Drugog svetskog rata sa pogledom na uvalu. Upoznao je svaki deo ostrva i njegov živi svet te je odlučio postati njegov zaštitnik.

Sada, zbog odluke vlasti on se do kraja godine mora preseliti sa ostrva jer će Budeli postati opservatorija za zaštitu okoline.

Turistima je još od 1990.-ih bilo zabranjeno šetanje ružičastom plažom ostrva i kupanje u moru. Ali danju su mogli posetiti ostrvo čamcem i hodati njegovim stazama iza poznate plaže. Godinama je Morandi, koji danas pomalo nalikuje na Ernesta Hemingveja,održavao plaže netaknutim i čistio njegove staze. U potpunoj izolaciji daleko od svog rodnog grada Modene u Emiliji Romanji, Morandi je dobijao tek ponekog usputnog posetioca, najčešće tokom letnih meseci. Jednodnevne izletnike na jahtama i brodovima upoznao bi sa ekosistemom ostrva.

Ovom italijanskom Robinzon Krusou, miran život u prirodi bi sada mogao biti naglo prekinut.

- Pomisao na povratak u život i društvo koje se loše odnosi prema prirodi je vrlo uznemirujuća činjenica. Prirodu treba voleti i poštovati – rekao je za Gardijan.

Njegova uloga zaštitnika ekosistema prvo je došla pod pretnju 2013. godine kada je firma koja bila vlasnik ostrva bankrotirala. Planove da se ostrvo proda 2013. godine novozelandskom biznismenu Malkolmu Hartu, koji je obećao da će zadržati Morandija na ostrvu, propale su zbog intervencije italijanske vlade. Sudiha sa Sardinije je 2016. godine presudio da se ostrvo vrati u javne ruke. Ostrvom Budeli sada upravljaju nacionalni parkovi La Madalena koji planiraju od ostrva napraviti centar za obrazovanje o ostrvu. Zbog toga Morandi mora iseliti iz svog doma do kraja godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.