Prepucavanje oko Aja Sofije: Grčka ponovo izrazila negodovanje
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

NASTAVLJA SE

Prepucavanje oko Aja Sofije: Grčka ponovo izrazila negodovanje

Grčka je danas ponovo izrazila negodovanje zbog odluke Turske da pretvori istanbulsku Aja Sofiju iz muzeja u džamiju.

Objavljeno: 17:33h

Grčka je danas ponovo izrazila negodovanje zbog odluke Turske da pretvori istanbulsku Aja Sofiju iz muzeja u džamiju.Ova odluka je nama grčkim pravoslavnim hrišćanima sigurno bolna, ali boli nas i kao građane sveta - rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Prema njegovim rečima, to nije grčko-tursko pitanje, nije čak ni evropsko-tursko pitanje, već je globalno, univerzalno pitanje.

Prošle sedmice, Turska je poništila 86-godišnji status Aja Sofije kao muzeja i saopštila da će ona biti otvorena za muslimansko bogosluženje od 24. jula, preneo je AP.

Odluka je naišla na kritike u Sjedinjenim Američkim Državama, Grčkoj i drugim zapadnim zemljama, kao i kod pravoslavnih lidera, dok je papa Franja izrazio tugu zbog tog poteza.

I ministri inostranih poslova EU su juče osudili tu odluku.

Upitan da prokomentariše izjavu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borela, da postoji široka podrška da se turske vlasti pozovu da pod hitno razmotre i promene ovu odluku, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da Turska odbacuje reč osuda.

- To je pitanje koje se tiče suverenih prava Turske - rekao je on. Čavušoglu je istakao da je u Španiji članici EU bilo nekoliko džamija koje su pretvorene u crkve.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.