NOVA PRELEPA KOMETA IZNAD NAŠEG NEBA: Naučnici objavili kada će biti najvidljivija golim okom!
Kometa, Foto: Printscreen/Youtube/Video from space

DIVNO

NOVA PRELEPA KOMETA IZNAD NAŠEG NEBA: Naučnici objavili kada će biti najvidljivija golim okom!

Pravo čudo prirode

Objavljeno:

Misija američke svemirske agencije NASA zvana "NEOWISE" otkrila je krajem marta ledenog posetioca našem Sunčevom sistemu, pa je tako i novootkrivena kometa ponela to ime.

Zaleđena repatica dosegla je najbližu tačku u odnosu na Sunce 3. jula, kad je prošla pored zvezde na udaljenosti od 44,5 miliona kilometara. Objekat ne predstavlja pretnju po našu planetu - kometa će 22. jula proći pored Zemlje na udaljenosti od oko 100 miliona kilometara, kada će biti na nabližoj tački.

Tokom putovanja rep komete je nastavio da raste. Naučnik NASA-e Džozef Masijero kaže da je objekt prečnika oko pet kilometara i daje prekriven čađavim, tamnim česticama zaostalim od formacije komete, otprilike u vreme rađanja našeg solarnog sistema pre 4,6 milijardi godina.

Astronaut NASA-e Bob Benken sa Međunarodne svemirske stanice podelio je na "Tviteru" sliku komete "NEOWISE" nastalu 9. jula.

Ukoliko želite da je osmotrite golim okom, najbolje će biti da pogledate u nebo rano ujutro 13. jula, oko 80 minuta pre izlaska Sunca jer je tada najbolja vidljivost. Kometa će biti vidljiva nisko na severoistočnom horizontu. Za one koji nisu ranoranioci, kometa je od 11. jula vidljiva i oko sat i po nakon zalaska Sunca, veoma nisko na severo-severozapadnom horizontu i to samo nakratko.

Najbolje vreme za posmatranje u periodu od 14-29. jula biće oko 80 minuta nakon zalaska Sunca. Do 19. jula kometa će se pojaviti na oko 20 stepeni od horizonta i to u severozapadnom delu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.