ISPRAVKA: Beba se nije rodila sa spiralom
Trudnica, Foto: News1/Marina Lopičić

ispravka

ISPRAVKA: Beba se nije rodila sa spiralom

Ispravka

Objavljeno: 12:40h

Portal Espreso je dana 8.7.2020. godine objavio članak pod naslovom "OSTALA JE TRUDNA UPRKOS SPIRALI: Kad se beba rodila, ZAMALO NIJE PALA U NESVEST kad ju je videla!" koji je u sebi sadržao netačne informacije.

Na osnovu analize fekt-ček portala "Raskrinkavanje.ba" sporni delovi teksta su ukolnjeni, a promenjen je i njegov naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Naime, naš portal je preneo vest o ženi koja je zatrudnela i koja se porodila, iako je koristila spiralu kao kontracepciju. Dete je rodila u Hai Phong International Hospital u gradu Hai Phong u Vijetnamu.

Majka (34) ostala je trudna i porodila se uprkos kontracepcijskoj spirali, ali su mediji pogrešno prenosili informacije kada se pojavila fotografija bebe koja drži u ruci spiralu. Spiralu je novorođenče uzelo nakon porođaja. Beba spiralu nije sa sobom "donela na ovaj svet", niti se "rodila sa njom".

Specijalista za porođaje Tran Viet Phuong za vijetnamski VnExpress nekoliko dana nakon događaja, izjavio je da je spirala ispala pri porođaju. Njemu je ta scena bila zanimljiva i pa je odlučio da fotografiše bebu sa spiralom u ruci. Tu je fotografiju osoblje bolnice postavilo na svoju Facebook stranicu i ona ubrzo postala viralna o čemu govori tekst u VnExpressu koji je osnovni izvor za sve dalje tekstove na ovu temu. Bolnica je kasnije izbrisala fotografiju s Facebooka.

Takođe, u analizama se objašnjava i da spirala nije stopostotna zaštita od trudnoće, pa da se verovatno pomerila iz prvobitnog položaja i postala neefikasna.

Portal Espreso se ovim putem izvinjava čitaocima.

(Espreso.co.rs/VL)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.