KINESKA I AMERIČKA VOJSKA OČI U OČI: Izbio incident, cela planeta drhti! Mornarica se momenatalno oglasila!
Foto: Youtube printscreen

sudar sila

KINESKA I AMERIČKA VOJSKA OČI U OČI: Izbio incident, cela planeta drhti! Mornarica se momenatalno oglasila!

Kina i SAD međusobno se optužuju za podsticanje napetosti u strateškim vodama u vreme zategnutih odnosa zbog niza pitanja, uključujući korona virus i Hongkong

Objavljeno:

Države se međusobno optužuju za podizanje napetosti u strateški važnim vodama

Dva američka nosača aviona, "Nimic" i "Ronald Regan", održala su u subotu manevre u Južnom kineskom moru, saopštila je američka mornarica.

Rojters navodi da su manevri održani u isto vreme kada je Kina izvela vojne vežbe, koje su kritikovali Pentagon i susedne države.

Kina i SAD međusobno se optužuju za podsticanje napetosti u strateškim vodama u vreme zategnutih odnosa zbog niza pitanja, uključujući korona virus i Hongkong.

U saopštenju mornarice navodi se da su nosači aviona izveli vežbe i operacije u Južnom kineskom moru u znak podrške slobodnom i otvorenom regionu Indijskog i Tihog okeana.

Kontraadmiral Džordž Vikof rekao je da je cilj da se pošalje "nedvosmislena poruka" partnerima i saveznicima da su SAD posvećene regionalnoj bezbednosti i stabilnosti, preneo je Volstrit džornal, koji je prvi izvestio o održavanju vežbi.

On je naglasio da te vežbe ne predstavljaju odgovor na one koje vrši Kina, koje je Pentagon kritikovao kao "kontraproduktivne naporima za ublažavanje tenzija i održavanje stabilnosti".

Kina je u petak odbacila te kritike, navodeći da su SAD krive za povećanje tenzija.

Prošle nedelje, Kina je objavila da će održati petodnevne vežbe, počevši od 1. jula, u blizini Paracelskih ostrva, koja su decenijama predmet spora između Kine i Vijetnama.

VIjetnam i Filipini su takođe kritikovali kineske vežbe, tvrdeći da bi one mogle da dovedu do tenzija u toj oblasti i utiču na odnos Pekinga sa susedima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.