JANŠA: Aplikacija za praćenje kontakata, do pronalaska leka
Premijer Slovenije Janez Janša, Foto: BETA/Tina KOSEC

rešenje dok se ne pronađe lek

JANŠA: Aplikacija za praćenje kontakata, do pronalaska leka

Janša je rekao da je jedna opcija drastično zatvaranje javnog života, granica, socijalna distanca, depresija i slično, a da je druga obavezna upotreba aplikacije za praćenje kontakata prilikom kretanja napolju, prenosi STA

Objavljeno:

Premijer Slovenije Janez Janša upozorio je danas da se dok se ne pronađe lek ili vakcina protiv korona virusa, malo toga može uraditi u suzbijanju epidemije, a kao moguće rešenje predlaže aplikaciju za praćenje kontakata.

"Dok ne bude dostupan efikasan lek ili vakcina protiv Kovida 19, svet, a i mi sa njim imamo samo dve opcije", napisao je Janša na svom Tviteru povodom najnovijih podataka da je u Sloveniji potvrđeno 30 novih slučajeva korona virusa, najviše od sredine aprila.

Janša je rekao da je jedna opcija drastično zatvaranje javnog života, granica, socijalna distanca, depresija i slično, a da je druga obavezna upotreba aplikacije za praćenje kontakata prilikom kretanja napolju, prenosi STA.

Poslednji put Slovenija je imala tako velik broj zaraženih 16. aprila tokom strogih mera karantina.

Većina mera je u međuvremenu ukinuta, ali kriva infekcije ponovo je počela da se penje posle otvaranja granica a u poslednje dve nedelje raste eksponencijalno.

Vlada priprema zakon o stvaranju pravne osnove za aplikaciju za praćenje kontakata čija upotreba bi bila obavezna za osobe koje su pozitivne na virus ili kojima je naložen karantin.

Ipak obavezna upotreba takve aplikacije je protivna smernicama EU zbog čega je poverenik za informacije predložio parlamentu da ne usvoji odredbe o obaveznoj upotrebi na raspravi sledeće nedelje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.