DRAMATIČNO UPOZORENJE EUROPOLA: Ovo je I TE KAKO BITNO za Srbiju!
Posledice pandemije mogu uticati na radikalizaciju, Foto: Shutterstock

POVEĆANJE NASILJA

DRAMATIČNO UPOZORENJE EUROPOLA: Ovo je I TE KAKO BITNO za Srbiju!

Aktivisti krajnje levice kao i krajnje desnice, te oni upleteni u džihadistički terorizam, pokušavaju da iskoriste priliku koju je stvorila pandemija

Objavljeno:

Mere izolacije uvedene radi suzbijanja pandemije korona virusa mogle bi podsticati radikalizaciju, upozorava Europol, ukazujući na povećanje nasilja s krajnje desnice i krajnje levice u proteklih godinu dana.

Privredne i društvene posledice pandemije mogle bi da "podstaknu radikalizaciju pojedinaca nezavisno od njihovih ideoloških uverenja'', navodi izvršna direktorka evropske policijske agencije Katrin de Bol u izveštaju "Situacija i tendencije terorizma'', objavljenom u utorak.

"Aktivisti krajnje levice kao i krajnje desnice, te oni upleteni u džihadistički terorizam, pokušavaju da iskoriste priliku koju je stvorila pandemija'', kaže ona.

Ističe da krajnje desne mreže, čak i ako ne čine nasilna dela, podstiču štetnu atmosferu, prenosi Hina.

"Takva atmosfera izgrađena na ksenofobiji, mržnji prema Jevrejima i muslimanima i antimigrantskim osećajima moglo bi pogodovati nasilju radikaliziranih pojedinaca (...) kako smo proteklih meseci jako dobro videli'', rekla je Katrin de Bol.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.