ISPLIVALI SU SNIMCI AMERIČKOG TAJNOG ORUŽJA: Nindža rakete melju teroriste, OKLOPNA VOZILA OTVARAJU KAO TUNJEVINU
Foto: Printscreen

STRAŠNO

ISPLIVALI SU SNIMCI AMERIČKOG TAJNOG ORUŽJA: Nindža rakete melju teroriste, OKLOPNA VOZILA OTVARAJU KAO TUNJEVINU

Sivi džip Hjundai Santa Fe u kome su bili Kasam al-Urduni i Bilal al-Sanani pogođen je pre četiri dana tokom putovanja zapadnim delom provincije Idlib

Objavljeno:

Na tviteru su se pojavile fotografije tajnih američkih projektila AGM-114R9X, poznatijih kao "nindža rakete", kojima su 14. juna ubijena dva visoka komandanta terorističke organizacije Horas al-Din.

Sivi džip Hjundai Santa Fe u kome su bili Kasam al-Urduni i Bilal al-Sanani pogođen je pre četiri dana tokom putovanja zapadnim delom provincije Idlib.

"Nindža rakete" ne nose eksploziv već kinetičku glavu koja izbacuje sečiva. Ciljano se koriste za atentate, a zbog činjenice da sečiva u potpunosti razbiju krov kola i iseku metu na komade još se nazivaju i "otvarači za konzerve".

Raketa je prvi put upotrebljena 2017. godine, dok je javnost saznala za nju 2019. godine.

U decembru prošle godine na isti način su Amerikanci dronovima ubili Abu Kadižu al-Urdunija, takođe komandanta Horas al-Dina na severu Idliba. Sva trojica su ranije bili "oficiri" Hadžat Tahrir al-Šama.

Ove likvidacije su ozbiljan udarac za džihadiste Horas al-Dina, ali neće ugroziti položaj te terorističke grupacije u provinciji Idlib. Nedavno su militanti te jedinice sa svojom džihadističkom sabraćom formirali novu "operativnu komandu" za severozapad Sirije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Pravda)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.