PUTIN IZDAO HITAN NALOG, SPREMA SE VELIKA KATASTROFA: Zbog ovoga Rusija drhti!
Vladimir Putin, Foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

HITNO

PUTIN IZDAO HITAN NALOG, SPREMA SE VELIKA KATASTROFA: Zbog ovoga Rusija drhti!

On je naložio da se obezbedi kvalitetna obnova zemljišta i vode i da se strogo kontrolišu radovi na eliminisanju posledica nesreće

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku o eliminisanju posledica izlivanja goriva u Noriljsku na severu Rusije rekao da je poslednjih nedelja urađen ogroman posao, i da su uspeli da preokrenu situaciju na bolje. On je istakao da su naftni proizvodi lokalizovani i da su pristupili čišćenju zagađenih površina.

- Očigledno je da su posledice po životnu sredinu i vodeni biodiverzitet teške. Biće potrebno dosta vremena za obnavljanje i rekultivaciju. I zaposleni u kompaniji 'Nornikelj' obavezni su da nastave sa radom sve dok se šteta u potpunosti ne sanira - izjavio je Putin.

On je naložio da se obezbedi kvalitetna obnova zemljišta i vode i da se strogo kontrolišu radovi na eliminisanju posledica nesreće.

Putin je istakao da do sada u Rusiji nisu imali iskustva sa tako velikim zagađenjima voda u Rusiji. Ruski lider je takođe naložio da se proveri rad struktura za nadzor, koje nisu pravovremeno reagovale na katastrofu.

U suštini, prema rečima Putina, ova katastrofa je osvetlila niz ozbiljnih problema, koje je potrebno što pre rešiti, a takođe je neophodno uneti odgovarajuće izmene u zakon.

U termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije došlo je do dehermetizacije rezervoara sa dizel-gorivom, što je prouzrokovalo izlivanje 21.000 tona naftnih derivata u reku. Vlasti nastoje da saniraju posledice po hitnom postupku pa je tako do sada sakupljeno preko 700 tona mešavine vode i nafte.

Prema preliminarnim podacima ruske državne Agencije za zaštitu životne sredine (Rosprirodnadzor) šteta izazvana izlivanjem dizel-goriva bi mogla da iznosi nekoliko desetina milijardi rubalja.

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je izlivanje dizel goriva u Noriljsku vanrednom situacijom federalnog karaktera. On je naložio Vladi da pripremi sve neophodne izmene, kada je reč o zakonu o zaštiti prirodne sredine, kako bi se sprečile bilo kakve nove ekološke katastrofe po uzoru na ovu koja se nedavno dogodila u Sibiru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.