OVO JE NEŠTO NAJŠOKANTNIJE ŠTO JE OBJAVLJENO U 2020: Tramp molio SI ĐINPINGA da mu pomogne?!
Procurili bombastični detalji iz knjige, Foto: AP/Susan Walsh

SVE JE JASNO

OVO JE NEŠTO NAJŠOKANTNIJE ŠTO JE OBJAVLJENO U 2020: Tramp molio SI ĐINPINGA da mu pomogne?!

Epizoda koju je Bolton opisao u svojoj knjizi "The Room Where It Happened: A White House Memoir" neodoljivo podseća na aferu zbog koje je protiv Trampa pokrenut opoziv

Objavljeno:

The Washington Post objavio je odlomke iz knjige Džona Boltona u kojoj bivši savetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a tvrdi da je predsednik Donald Tramp od svog kineskog kolege Sija Đinpinga zatražio da mu pomogne da pobedi na izborima ove godine. Tramp je, prema Boltonovim tvrdnjama, tokom samita prošle godine Siju rekao da bi povećanje kineske kupovine proizvoda od američkih poljoprivrednika povećalo njegove izglede da osvoji novi mandat.

Tokom sastanka dvojice predsednika na samitu G-20 u junu prošle godine u Japanu, Si se žalio na kritičare kineskog režima u SAD-u. Bolton u knjizi koja bi trebala biti objavljena iduće nedelje tvrdi da je Tramp odmah pretpostavio da Si misli na Demokrate. Američki predsednik se odmah složio sa Sijem dodajući da su Demokrati neprijateljski nastrojeni prema Pekingu.

- Tada je naglo promenio temu na predstojeće američke predsedničke izbore, aludirajući na kinesku ekonomsku sposobnost da utiče na izbornu kampanju. Istaknuo je važnost poljoprivrednika i povećani kineski otkup soje i pšenice u ishodu izbora, napisao je Bolton u svojoj knjizi.

Epizoda koju je Bolton opisao u svojoj knjizi "The Room Where It Happened: A White House Memoir" neodoljivo podseća na aferu zbog koje je protiv Trampa pokrenut opoziv. Radi se o pritisku koji je Tramp izvršio na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Ukrajinci pronađu prljave tajne njegova demokratskog suparnika Džoa Bajdena u zamenu za američku vojnu pomoć. Takođe, optužba o molbi za pomoć od Pekinga dolazi usred stalnih upozorenja obaveštajnih agencija o stranom mešanju u američki izborni proces. Bolton je uveren da niz detalja koje iznosi zaslužuju kongresnu istragu koja bi u konačnici rezultirala predsednikovim opozivom u znatno većoj meri nego što je to zahtevala ukrajinska afera.

foto: AP

Boltonovi memoari na 592 strane predstavljaju dosad najoštrije 'seciranje' predsednika od strane jednog insajdera iz Bele kuće. Kritike na račun Donalda Trampa dodatno dobijaju na težini ako znamo da je autor knjige konzervativac koji je decenijama radio u republikanskim administracijama i dugogodišnji saradnik Fox Newsa. Odmetnuti Trampov suradnik predsednika u knjizi opisuje kao nepromišljenog i zapanjujuće neinformisanog vrhovnog zapovednika te iznosi čitav niz problematičnih susreta predsednika, njegovih savetnika i stranih vođa.

'Finska je deo Rusije?'

Molba upućena Siju samo je jedan u nizu sastanaka koje je Bolton opisao u knjizi, a tokom kojih je Tramp od autokratskih lidera tražio usluge. Mnogi od njih su, tvrdi Bolton, često pokušavali manipulisati njime.

Na primer, u telefonskom pozivu u maju 2019. godine ruski predsednik Vladimir Putin usporedio je venecuelanskog lidera opozicije Huana Guaidoa s Hillary Clinton, a sve kako bi povećao podršku venezuelanskom lideru Nicolasu Maduru.

Tačno godinu dana ranije turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poslao je dopis Trampu u kojem je tvrdio da je turska kompanija, koju su Amerikanci istraživali zbog kršenja iranskih sankcija, nedužna.

foto: Zorana Jevtić

- Tramp je tada rekao da bi se on pobrinuo za problem, ali da tužitoci koji vode slučaj nisu njegovi ljudi, već ljudi bivšeg predsjednika Obame, piše Bolton.

Bivši savetnik za nacionalnu sigurnost tvrdi da je bio dosta uznemiren zbog činjenice da Tramp čini toliko usluga autokratima poput Erdogana i Xija zbog čega je zakazao sastanak s glavnim državnim odvjetnikom i ministrom pravosuđa Williamom Barrom 2019. kako bi razgovarali o njegovom ponašanju. Barr je takođe izrazio zabrinutost zbog Trumpova ponašanja.

Bolton se u knjizi prisetio i mnogih bisera koje je Tramp znao provaliti u razgovorima sa svojim saradnicima ili svetskim vođama. Tako je nekadašnjeg šefa osoblja Bele kuće Johna Kellyja pitao je li Finska deo Rusije. Tokom sastanka s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May novinar se referirao na Ujedinjeno Kraljevstvo kao na nuklearnu silu na što je Tramp upitao: 'Oh, zar ste vi nuklearna sila?'

- I ne, to pitanje nije bilo zamišljeno kao šala, napisao je Bolton u knjizi.

Sulude izjave

Boltonovi komentari u knjizi kreću se od izražavanja negodovanja zbog predsednikovih postupaka pa do olakšanja jer su njegovi savetnici ipak uspeli sprečiti katastrofu. Tokom NATO samita 2018. godine Trump je izjavio da će SAD istupiti iz tog vojnog saveza ako saveznici ne povećaju izdvajanje za obranu.

- Izaći ćemo. Nećemo braniti one koji nisu platili, stajalo je u poruci koju je Trump izdiktirao Boltonu.

Bolton je pokušao zaustaviti Trumpa u nameri da zapreti saveznicima, a ostao je zaprepašćen kada mu je rekao: 'Želiš li učiniti nešto što će ostati zapisano u povijesti?'

Tokom jednog sastanka o gospodarstvu Tramp je bio toliko iziritiran što su savetnici počeli pričati o Japanu da je predsednik krenuo urlati o Prl Harboru.

Knjiga bivšeg savetnika za nacionalnu sigurnost prepuna je opisa kako ga Trumpovi najbliži suradnici ogovaraju iza leđa, uključujući i državnog sekretara Mikea Pompea.

foto: EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

Uoči singapurskog summita s čelnicima Severne Koreje 2018. godine Trump je telefonskim putem razgovarao s južnokorejskim predsjednikom. I Pompeo i Bolton bili su zgranuti sadržajem razgovora. Pompeo, koji je razgovor slušao tijekom turneje Bliskim Istokom, rekao je Boltonu da je "imao infarkt u Saudijskoj Arabiji". Bolton nakon tog poziva nije bio u puno boljem stanju opisujući razočaranje kao "iskustvo koje se može usporediti sa smrću".

U još jednom sumanutom istupu Trump je izjavio da bi invazija na Venezuelu bila baš 'cool' i da je ta južnoamerička zemlja "zapravo dio SAD-a". Također, američki predsjednik neprestano je mešao bivšeg i aktuelnog predsednika Afganistana, dok je Xiju rekao da američki narod žudi za promenama kineskog ustava kako bi on mogao ostati predsjednik duže od dva mandata.

- Te ljude treba pogubiti. Oni su gadovi, izjavio je Trump, kako tvrdi Bolton, tokom razgovora o tome da bi novinari trebali ići u zatvor kako bi otkrivali svoje izvore.

Imao samo jedan cilj

Bolton tvrdi da je Tramp tokom prvog mandata imao samo jedan cilj - osigurati drugi mandat.

- Teško mi je izdvojiti neku značajnu odluku tokom mandata koja nije bila vođena kalkulacijama za reizbor, tvrdi Bolton.

Kada je jednom prilikom urlao objašnjavajući zašto ilegalna imigracija mora pasti, a zid na granici s Meksikom se podići, Trump je izjavio:

- Izabran sam zbog tog obećanja i sada zbog toga neću biti ponovno izabran.

Iako u javnosti šalje drugačiju sliku, Bolton Trumpa opisuje kao često nesigurnog, bijesnog i klimavog kad su neke ključne odluke bile u pitanju.

U novembru 2018. godine Tramp se našao na meti kritika jer je stao u obranu princa Mohammeda bin Salmana nakon ubistva saudijskog novinara Džamaala Khashoggija. No, sudeći po Boltonovoj knjizi, istup američkog predsednika za cilj je imao maknuti svetla reflektora s priče da je njegova kći Ivanka Tramp koristila privatni mejl za vladine poslove.

- Pročitam li tu izjavu lično, zaseniću Ivankinu 'stvar', izjavio je navodno Trump.

foto: EPA/STRINGER

Opisujući vojnu prisutnost SAD-a u Afganistanu Tramp je bivšeg predsednika Džordža W. Buša nazvao 'glupanom'.

U velikoj želji da se sprijatelji sa severnokorejskim vođom Kim Jong-unom Tramp je odlučio doneti mu mnogo darova, no kako bi tim poklonima prekršio američke sankcije, morao je od toga odustati. No, za mladog diktatora je pripremio CD 'Rocket Man' Eltona Johna koji je britanski pevač potpisao. Tramp je Kimu svojevremeno dao nadimak 'Rocket Man', a ovom gestom je hteo pokazati da se nije radilo o kritici, već o znaku ljubavi. Pompeo je bio zadužen da Kimu preda CD, no kako državni sekretar tokom singapurskog samita nije video Kima, tako mu poklon nije niti predan.

- Na nabavci tog CD-a se radilo mesecima, otkrio je Bolton u knjizi.

Tramp ne želi da pročitate ovu knjigu

Podsetimo, Trampova administracija podnela je u utorak tužbu protiv bivšeg savetnika za nacionalnu sigurnost u pokušaju da blokiraju objavu njegove knjige za koju kažu da sadrži poverljive informacije i da će ugroziti nacionalnu sigurnost.

Građanska tužba podnesena je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da će Bolton prekršiti zakon ako knjiga bude objavljena.

Tramp je smenio Boltona u septembru prošle godine nakon što je na dužnosti savetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće proveo 17 meseci.

Tramp je rekao novinarima u ponedeljak da Bolton zna da ima tajne informacije u svojoj knjizi i da nije završio postupak potreban za objavljivanje knjige koji moraju proći bivši vladini dužnici koji su imali pristup osetljivim informacijama ako žele izdati knjigu.

Glavni državni advokat Bar rekao je da ministarstvo pravde pokušava uveriti Boltona da završi taj postupak i da izbriše tajne informacije.

Boltonova knjiga "The Room Where It Happened: A White House Memoir," trebala bi biti objavljena 23. juna.

Izdavač je rekao u saopštenju u petak da knjiga daje 'insajderski' pogled u Trampov proces donošenja odluka.

U knjizi se govori o tome kako je Tramp rešavao pitanja Kine, Ukrajine, Severne Koreje, Rusije, Irana, te o njegovim odnosima s Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom, kaže izdavačka kuća Simon and Šuster.

"Ovo je knjiga koju Donald Tramp ne želi da pročitate", dodaju.

Tramp je otpustio Boltona u rujnu zbog razmimoilaženja u velikom broju spoljnopolitičkih pitanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.