HTEO JE DA UBIJE ŠTO VIŠE MUSLIMANA! Danas je dobio najveću zatvorsku kaznu u istoriji (VIDEO)
Kazna mu može biti produžena, Foto: Youtube printscreen

žestoko

HTEO JE DA UBIJE ŠTO VIŠE MUSLIMANA! Danas je dobio najveću zatvorsku kaznu u istoriji (VIDEO)

Presuda je u skladu sa zahtevom tužilaštva koje smatra da je Manshaus "opasan na veoma dug period".

Objavljeno:

Norveški sud je danas osudio na 21 godinu zatvora, sa mogućnošću produženja kazne, desničarskog ekstremistu koji je hteo da "ubije što više muslimana" u džamiji blizu Osla pošto je zbog rasizma ubio svoju polusestru azijskog porekla.

"Filip Manshaus ... je osuđen na 21 godinu", zatvorsku kaznu koja se može produžiti na neodredjeno vreme, navodi se u presudi suda koji je ovog 22-godišnjaka proglasio krivim za "ubistvo" i "pokušaj terorizma".

Manshaus, koji se predstavlja kao pripadnik neonacističkog pokreta, pojavio se u sudnici u crnom trodelnom odelu i beloj košulji, mirno je saslušao izricanje presude i nagovestio da se neće žaliti na presudu.

On je 10. avgusta 2019. godine u pancir odelu i opremljen kamerom otvorio vatru na vernike u lokalnom islamskom centru pre nego što su ga vernici savladali. U tom napadu niko nije teže ranjen.

"Manshaus je objasnio da mu plan nije bio samo da ubije što više muslimana već je želeo da destabilizuje društvo i ubrza rasni rat", rekla je sudija Anika Lindstrem.

Manshaus je pre napada na islamski centar ubio svoju polusestru, poreklom iz Kine, takodje iz rasnih razloga.

Pošto u Norveškoj ne postoji doživotna kazna zatvora, danas izrečena kazna omogućava da zatvorenici budu iza rešetaka sve dok se smatraju opasnim po društvo. Manshaus neće moći da zatraži prevremeno puštanje na slobodu pre odsluženih 14 godina zatvora.

Presuda je u skladu sa zahtevom tužilaštva koje smatra da je Manshaus "opasan na veoma dug period".

Odbrana je, međutim, iznela sumnje u njegovu krivičnu odgovornost i predložila prisilno psihijatrijsko lečenje.

Manshaus je priznao činjenice, ali je odbacio tačke optužnice, navodeći da je delovao iz "krajnje nužde", pravni pojam kada su nezakonita dela dozovljena pod izuzetnim uslovima.

On nije izrazio nikakvo kajanje, već je izrazio žaljenje što nije uspeo da izazove još više žrtava, a pred kamerama je uputio nacistički pozdrav.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta-AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.