ČOVEK JE ILI RETARD ILI VOLI DA PROVOCIRA: Nastavak Tampove kampanje s poprišta najvećeg rasnog pokolja
Foto: (AP Photo/Evan Vucci)

loše mu se piše

ČOVEK JE ILI RETARD ILI VOLI DA PROVOCIRA: Nastavak Tampove kampanje s poprišta najvećeg rasnog pokolja

Prema istražvanjima javnog mnjenja, Tramp je u ovom trenutku u zaostatku za svojim predsednjičkim rivalom iz redova Demokratske stranke

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da nastavi kampanju za predsedničke izbore 19. juna u gradu Tulsi, drŽava Oklahoma, gde se 31. maja i 1. juna 1921. desio najveći rasni masakr u istoriji SAD.

Osim mesta za nastavak kampanje, simboliku nosi i datum jer se 19. juna obeležava Dan emancipacije, odnosno dan kada je zvanično ukinuto ropstvo u SAD.

Smatra se da je robovlasništvo zvanično ukinuto toga dana, 19. juna 1865. godine, kada, sa zakašnjenjem od dve godine, u Teksas stiže vest da je predsednik Abraham Linkoln još u januaru 1863. godine izdao akt o emancipaciji kojim se zvanično ukida ropstvo u svim državama konfederalnog juga SAD.

Vest o nastavku Trampove kampanje objavljena je u jeku masovnih demonstracija u SAD i u svetu povodom brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu i protiv rasizma i policijske brutalnosti, izveštava BBC.

Iz Trampovog izbornog Štaba su poručili da je Republikanska partija ponosna na svoju ulogu u pobedi Unionista u građanskom ratu i ukidanju ropstva u SAD, iako je američki predsednik juče odbacio zahtev da se preimenuju sve američke vojne baze koje nose imena generala Južnjačke konfederacije.

Prema istražvanjima javnog mnjenja, Tramp je u ovom trenutku u zaostatku za svojim predsednjičkim rivalom iz redova Demokratske stranke.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.