HITLER CRVENEO PRED SRPSKOM PRINCEZOM, ŽENOM KNEZA PAVLA: Firer nije smeo Olgu da pogleda u oči! (FOTO)
Firer je veoma voleo kneginju Olgu, Foto: Profimedia

velika ljubav

HITLER CRVENEO PRED SRPSKOM PRINCEZOM, ŽENOM KNEZA PAVLA: Firer nije smeo Olgu da pogleda u oči! (FOTO)

Olgino detinjstvo, naglo poremećeno u 11. godini, tako nije bilo pesma u poređenju sa ostatkom evropske aristokratije. U poređenju sa životim običnih ljudi, naravno, Olga je i dalje živela u svili i kadifi, ali sve je relativno

Objavljeno:

Kneginja Olga Karađorđević, supruga kneza Pavla, bila je jedna od najgracioznijih i najprefinjenijih evropskih aristokratkinja iz prve polovine XX stoleća, pravo oličenje rafinirane lepote. Zato možda i ne čudi ova fotografija.

Kažu da je najveća Hitlerova ljubav bila njegova sestričina Geli Raubal, čiji se život tragično okončao samoubistvom u Adolfovom minhenskom stanu. Kažu, takođe, da je Hitler potom primio u svoje naručje Evu Braun samo zato što ga je podsećala na Geli.

Ima i zlih jezika koji tvrde da se nemački firer petljao samo sa mnogo mlađim devojkama zato što je bio nesamopouzdan i stidljiv pred pravim, snažnim ženama.

Ima li istine u tome, ne znamo, ali nam se čini da fotografija pred vama to svakako posredno u izvesnoj meri dokazuje. Na njoj, Hitler zajapuren sedi sa knezom Pavlom Karađorđevićem i kneginjom Olgom, stidljivo se osmehuje i priča sa jugoslovenskim regentom te kao da izbegava pogled njegove supruge.

A ima i zašto! Kneginje Olga je u svoje vreme bila vanredno lepa i zanosna žena, prava ikona evropske aristokratije koja je plenila gracioznošću, prefinjenošću i čistom rafiniranom lepotom.

foto: Wikipedia

Kao izdanak danske kraljevske Kuće Gliksburg, rođena je 11. dana meseca juna 1903. godine, u atinskom dvorcu Tatoj. Otac joj je bio princ Nikola od Grčke i Danske, sin grčkog kralja Đorđa I koji je sa svoje strane bio sin kralja Kristijana IX od Danske. Olgina majka je bila velika kneginja Jelena Vladimirovna od Rusije, unuka ruskog imperatora Aleksandra II.

Nakon što je na njenog dedu Đorđa — koji je u službi kralja Helena bio pet decenija, još od 1863. godine — izvršen uspešni atentat u Solunu 1913. (ubio ga je na ulici socijalistički pijanac uz obrazloženje "da kralj nije hteo da mu da pare") Olgin otac (kojeg su, da bi ga razlikovali od rođaka i ruskog cara Nikolaja II, zvali "Grk Niki") i majka napustili su Grčku i sa decom otišli u iseljeništvo.

Nije to bio slom grčke monarhije, ne još uvek, ali je bilo dovoljno turbulentno, što zbog tenzija između novog kralja Konstantina i Venizelosa, što zbog Balkanskih ratova, što zbog Prvog svetskog rata, da su Nikola i Jelena želeli da svojim ćerkama pruže mirniji život.

Olgino detinjstvo, naglo poremećeno u 11. godini, tako nije bilo pesma u poređenju sa ostatkom evropske aristokratije. U poređenju sa životim običnih ljudi, naravno, Olga je i dalje živela u svili i kadifi, ali sve je relativno. U takvom relativnom siromaštvu porodica je živela u Parizu, dok se Olga nije kasnije otisnula na putovanja po Evropi, odsedajući kod svoje brojne šire familije.

1922. godine zaručena je za danskog princa Frederika, kasnijeg kralja Frederika IX, ali je ta veridba raskinuta i Olga se udala za kneza Pavla od Jugoslavije kojeg je upoznala u Londonu posle Prvog svetskog rata, gde je ovaj završavao studije na Oksfordu i gde je stekao diplomu iz istorije umetnosti.

Venčanje je obavljeno 22. oktobra 1923. godine u Beogradu, na dan krštenja prestolonaslednika Petra, budućeg kralja Petra II. Pavlu i Olgi venčani kumovi su bili britanski kralj Džordž VI (tada još uvek vojvoda od Jorka) i kraljica-majka Elizabeta (tada još uvek vojvotkinja od Jorka). U pitanju su otac i majka kraljice Elizabete II, sadašnje sizerenke Ujedinjenog Kraljevstva.

Narednih godina Pavle i Olga su provodili putujući; živeli su u Starom dvoru u Beogradu, a letovali su na Bohinjskom jezeru u Sloveniji. Avgusta 1924. godine dobijaju sina Aleksandra, juna 1928. drugog sina Nikolu, aprila 1936. ćerku Jelisavetu.

Nakon što knez-Pavlovi pokušaji da spase narod i državu od uništenja nisu uspeli, jer je narod želeo da bude uništen, i nakon što je u puču od 27. marta 1941. godine njegova regentura srušena, Olga je pratila svog supruga u egzil. Prvo su otišli u Grčku, a odmah potom u Kairo. Nekoliko nedelja kasnije, praktično u britanskom zatočeništvu, preseljeni su u Najrobi u Keniji.

1943. godine preseliće ih u Johanezburg, a dve godine nakon rata dobiće nove pasoše i švajcarske vize. 1952. godine Olga je sa knezom Pavlom prisustvovala sahrani kralja Džordža VI i krunisanju Elizabete II. Godine 1954. izgubili su sina Nikola u saobraćajnoj nesreći kod Londona.

Naredne 22 godine Pavle i Olga uglavnom provode u svom pariskom stanu, retko putuju, poklanjaju slike i druge umetnine omiljenim muzejima i galerijama. Pavle umire 14. septembra 1976. godine u Parizu. Olga će ga nadživeti više od dve decenije: kneginja se upokojila 16. oktobra 1997.

Sahranjena je u Lozani pored Pavle i Nikole, a zajedno sa njima je i ekshumirana i prenesena u Srbiju 2012. da bi 6. oktobra te godine bili sahranjeni u porodičnoj kripti Karađorđevića na Oplencu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.