UMRO ČUVENI PEDIJATAR: Otkrio je dečiju bolest koja se opet pojavila tokom PANDEMIJE KORONE!
Tomisaku Kavasaki, Foto: Profimedia

ODLAZAK VELIKANA

UMRO ČUVENI PEDIJATAR: Otkrio je dečiju bolest koja se opet pojavila tokom PANDEMIJE KORONE!

Kavasaki je retka dečja bolest koja izaziva upalu krvnih sudova, što može da dovede do srčanih komplikacija opasnih po život ako se bolest ne leči brzo

Objavljeno:

Tomisaku Kavasaki, japanski pedijatar koji je otkrio bolest Kavasaki, umro je u 96. godini, saopštio je njegov istraživački centar.

Kavasaki je retka dečja bolest koja izaziva upalu krvnih sudova, što može da dovede do srčanih komplikacija opasnih po život ako se bolest ne leči brzo.

Tomisaku Kavasaki je prvi put 1961. godine uočio simptome kod jednog četvorogodišnjaka u Japanu - jaku groznicu sa konjuktivitisom, osip po celom telu i crvenilo jezika.

On je potom pronašao još 50 sličnih slučajeva koje je naučno opisao 1967. godine. Bolest češće pogadja dečake nego devojčice, a najčešća je kod dece japanskog porekla iako se bolest javlja širom sveta. Uzrok bolesti je do danas ostao nepoznat.

Simptomi slični bolesti Kavasaki pojavili su se tokom pandemije kod neke dece u Evropi i SAD. Istraživači trenutno pokušavaju da utvrde navodnu vezu izmedju ove dečje bolesti i Kovida-19, jer su brojna obolela deca imala pozitivan test na korona virus.

Uprkos starosti, Tomisaku Kavasaki je bio aktivan u japanskoj lekarskoj zajednici, pa je tako sve do prošle godine predsedavao nevladinim centrom koji istražuje bolest Kavasaki.

Ta organizacija je saopštila da je Kavasaki umro u petak u bolnici u Tokiju "zbog duboke starosti".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.