ČETIRI PUTA REKAO DA NE MOŽE DA DIŠE, MOLIO DA GA SPASU: Umro je isto kao FLOJD, a sve su snimile RIJALITI KAMERE
Havijer Ambler, Foto: Family photo

u martu 2019. godine

ČETIRI PUTA REKAO DA NE MOŽE DA DIŠE, MOLIO DA GA SPASU: Umro je isto kao FLOJD, a sve su snimile RIJALITI KAMERE

Ambler, 40-godišnji bivši poštarski radnik, više puta se molio za milost, rekavši poslanicima da ima zastoj srca i da ne može da diše. On je plakao, "Spasite me", pre nego što su ga policajaci još jednom omamili strujom

Objavljeno:

Havijer Ambler vozio se kući sa prijateljske poker partije u ranim jutarnjim časovima 28. marta 2019, kada je zamenik šerifa okruga Vilijamson primetio da nije uspeo da priguši farove svog SUV-a na nadolazeći saobraćaj.

Dvadeset i osam minuta kasnije, crni otac dva sina ležao je mrtav u ulici Severnog Ostina, nakon što su ga poslanici držali prikovanog na zemlju i koristili omamljivač na njemu četiri puta, dok je sve snimala ekipa iz A&E-ovog rijaliti šoua "Live PD".

Ambler, 40-godišnji bivši poštarski radnik, više puta se molio za milost, rekavši poslanicima da ima zastoj srca i da ne može da diše. On je plakao, "Spasite me", pre nego što su ga policajaci još jednom omamili strujom. Njegova smrt nikada nije dospela u naslove medija.

Detalji Amblerovog smrtonosnog susreta sa zamenicima okruga Vilijamson, koji su otkriveni samo zbog stalnog medijskog pritiska, koji je usledio nakon ubistva drugog Afroamerikanca, Džordža Flojda.

Kritičari šerifa okruga Vilijamson, Roberta Čodija, lutrijskog milionera, kažu da je izabrao televizijsku slavu umesto obavljanja svog pola na časan način. Oni se takođe brinu da prisustvo TV kamera navodi policajce da dramatičnije reaguju zbog pravljenja "šoua".

Robert Čodi
Robert Čodi foto: Chody's Twitter

Zamenik šerifa J.J. Džonson, koji se redovno pojavljuje na "Live PD-u", prošlog marta patrolirao je tihim prigradskim putevima, severno od Ostina, zajedno sa njim dovezla se i filmska ekipa. Kad je Ambler prošao sa svojim autom u 1:23 ujutro, zamenik je okrenuo automobil i upalio rotaciju. Ambler se nije zaustavio.

Džonson je počeo da ga juri. U naredna 22 minuta, dva vozila su jurila autoputem i susednim ulicama. Dok je vozio, Džonson je pričao za televizijsku ekipu, govoreći im šta misli da se događa u Amblerovoj glavi.

Dok su prelazili u okrug Travis, policajci Ostina dobili su instrukcije da se ne uključuju u poteru jer im je dozvoljeno samo da progone opasne zločince. Ambler je četiri puta razbio svoju Hondu u stacionarne objekte pre nego što se poslednji put slupao u blizini avenije East St. Johns i Bethune, u 1:45 ujutro.

Džonson, koji tada nije imao rezervnu podršku, izvukao je pištolj i naredio Ambleru da izađe iz automobila, podigne ruke i spusti se na zemlju. Ambler, nekadašnji fudbaler, izašao je i pokazao svoje ruke.

Džonson, koji je crn, uhvatio je pištolj i izvadio svoj omamljivačl.

- Sagni se! - Džonson je ponovio nekoliko puta.

Kad se Ambler krenuo da se okrene prema vratima svog automobila, Džonson je koristio svoj omamljivač, navodi se u unutrašnjem istražnom izveštaju dobijenom na osnovu teksaškog Zakona o javnim informacijama.

Ambler je pao na jedno koleno, prevrnuo se na leđa i stomak i ponašao se kao da pokušava da stoji.

- Dobićete ga ponovo - viknuo je Džonson.

Rezervni zamenik Zakari Kamden, koji je belac i koji je takođe bio u pratnji "Live PD" ekipe, je stigao i gurnuo svoj omamljivač u Amblerov gornji deo leđa. Dok se borba nastavila, policajci su treći put koristili omamljivač na Ambler.

Video kamere sa tela trećeg službenika snimio je poslednje minute Amblerovog života. Poslanici viču na Amblera da legne na stomak i stavi ruke iza leđa.

- Imam kongestivno zatajenje srca - kaže Ambler.

- Imam kongestivno zatajenje srca. Ne mogu da dišem.

Još četiri puta kaže poslanicima da ne može da diše.

- Ne opirem se - plače Ambler.

- Gospodine, ne mogu da dišem. … Molim vas. … Molim vas.

Zamenici, koji stoje nad Amblerom, i dalje urlaju na njega i stavljaju mu ruke iza leđa.

- Spasite me - plače Ambler.

- Uradite ono što mi tražimo od vas! - zamenik viče.

- Ne mogu - kaže Ambler, poslednje reči koje je izgovorio pre nego što je jedan od policajaca četvrti i poslednji put otpustio svoj omamljivač u 13:47.

Amblerove ruke padaju, a poslanici mu stavljaju lisice. Trenutak kasnije shvatili su da je bio u nesvesti i puls mu je prestao. Policajci su pokušali da ga ožive CPR-om četiri minuta dok nisu stigli lekari. Proglašen je mrtvim u 02:37 ujutro.

Istražitelji kažu da su uznemireni zbog onoga što se dogodilo Ambleru i kako su zvaničnici iz policije reagovali na njegovu smrt. Zabrinuti su što su policajaci tako dramatično jurili Amblera zbog manjeg prekrišaja. Takođe imaju ozbiljnu zabrinutost zbog posledica postavljanja kamera rijalitija „Live PD“ u smene policajaca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Yahoonews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.