ORBAN PONOVO PROVOCIRA: Otvorio spomenik sa spiskom "OTETIH" teritorija - među njima su i DELOVI SRBIJE (FOTO)
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

nečuveno

ORBAN PONOVO PROVOCIRA: Otvorio spomenik sa spiskom "OTETIH" teritorija - među njima su i DELOVI SRBIJE (FOTO)

Orban oko „nametnutog“ mira u Trijanonu već godinama gradi sopstveni revizionistički mit, tvrdeći da je Mađar samo onaj koga boli stotinu godina star versajski mir.

Objavljeno:

Mađarski premijer Viktor Orban koji je stogodišnjicu versajskog mirovnog sporazuma obeležio predstavljanjem spomenika koji vapi za „amputiranim“ delovima velike Mađarske. Čine ih delovi Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine...

Ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austro-Ugarskoj, upisano je slovima od nerđajućeg čelika na spomeniku koji je sagrađen, odnosno ukopan u zemlju, nedaleko od glavnog ulaza u budimpeštanski parlament. Orbanova vlada platila ga je 16 miliona evra, a u središtu granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen. Za događaj je komponovana posebna opera, po uzoru na Riharda Vagnera, a zvanicama su se na otvaranju delile i crne vrpce žalosti.

Projekt je posvećen „mirovnom diktatu“ iz Velikog Trijanona, dvorca u Versaju kraj Pariza, i mađarskim narodnim žrtvama. Pre stotinu godina delegacije sila Antante i Mađarske tamo su potpisale smanjivanje nekadašnje kraljevine Ugarske na trećinu nekadašnje veličine, čime je oko tri miliona Mađara ostalo izvan državnih granica.

- Istorija ne poznaje nijednu naciju koja je preživela takav gubitak krvi - patetična je Orbanova poruka narodu koga poziva na ponovno ujedinjenje oko svoje figure, piše "Slobodna Dalmacija".

Danas u Mađarskoj susednim zemljama živi oko dva miliona Mađara, najviše u Rumuniji, u Srbiji, pre svega u Vojvodini, i Slovačkoj, a Orban s njima ozbiljno računa kao s najlojalnijim biračkim telom: deli im pasoše i dvojno državljanstvo, što Bratislava i Bukurešt sve teže podnose.

Orban oko „nametnutog“ mira u Trijanonu već godinama gradi sopstveni revizionistički mit, tvrdeći da je Mađar samo onaj koga boli stotinu godina star versajski mir.

Karte velike Mađarske s delovima drugih država dostupne su posvuda, od benzinskih pumpi do trafika. Uzalud mu iz Austrije i drugih zemalja poručuju da u tim delovima nekadašnje Austro-Ugarske nisu živeli samo Mađari i da gotovo nigde nisu bili većina: uskrsnuće „carstva“ i povratak istorijskih granica deklarisani je cilj mnogih ekstremista i desne supkulture koju pothranjuje režim. Orban otvoreno obnavlja i kult mađarskog regenta i nacističkog sluge Mikloša Hortija, nazivajući ga „izuzetnim državnikom“.

Njegovo rodno mesto postalo je masovno okupljalište političkih hodočasnika i nostalgičara. Versajski mir i Trijanon Orban sve češće u govorima upoređuje s današnjim Briselom i navodnom tamošnjom antimađarskom urotničkom politikom, a zanimljivo je da neretko ističe i kako njegove stavove o politici EU dele Srbija, Hrvatska i Slovenija, upravo zemlje za čijim delovima iskazuje ponajveće aspiracije.

Rumunija, Ukrajina i Austrija, za razliku od Orbanovih saveznika i simpatizera na Balkanu, ne kriju zvaničnu netrpeljivost prema njegovim stavovima.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.