TRAMP OBJAVIO PISMO U KOJEM DEMONSTRANTE NAZIVA TERORISTIMA: Ovo mu neće oprostiti!
Donald Tramp, Foto: AP

ne da se

TRAMP OBJAVIO PISMO U KOJEM DEMONSTRANTE NAZIVA TERORISTIMA: Ovo mu neće oprostiti!

Pismo bivšeg Trampovog advokata Džona Dovda čini se da je adresirano na bivšeg ministra obrane Džejmsa Matisa

Objavljeno:

Predsednik Donald Tramp u četvrtak je na Tviteru podelio pismo u kojem se mirni demonstrantima koji su nasilno rasterani iz parka u blizini Bele kuće u ponedeljak obratio kao teroristima.

- Pomislio sam da bi ovo pismo poštovanog i cenjenog advokata Džona Dovda bilo zanimljivo američkom narodu. Pročitajte ga, napisao je Tramp uz fotografiju skeniranog pisma.

Pismo bivšeg Trampovog advokata Džona Dovda čini se da je adresirano na bivšeg ministra obrane Džejmsa Matisa u kojem pobija navode iz Matisovog saopštenja objavljenog u sredu.

Podsetimo, Matis je u njemu oštro kritikovao Trampov odgovor na proteste širom Sjedinjenih Država zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

- Lažni demonstranti u blizini Lafajet parka nisu bili miroljubivi i nisu bili stvarni, tvrdi se u Dovdovom pismu, bez podastiranja dokaza.

- Oni su teroristi koji koriste studente prepune mržnjom da pale i uništavaju. Oni su zlostavljali i iskazali nepoštivanje prema policiji dok je policija pripremala područje za policijski sat u 19 sati.

Bivši američki ministar obrane i najbliži Trampov saradnik na početku mandata Džejms Matis osudio je Trampovo ponašanje u krizi izazvanoj brutalnim policijskim ubistvom Afroamerikanca, te ga je optužio za podsticanje podela i zloupotrebu ovlašćenja.

Tramp je u ponedeljak, u dvorištu Bele kuće, izjavio kako će upotrebiti vojsku u zaustavljanju protesta koji su izbili zbog brutalne smrti Afroamerikanca prilikom policijskog privođenja.

Pismo Džona Dovda osudilo je Moderno vojno udruženje Amerike, neprofitna organizacija za LGBTQ vojnu i veteransku zajednicu.

- Donald Tramp upravo je prešao vrlo ozbiljnu liniju koja zahteva brzu i oštru osudu svakog člana Kongresa, rekla je privremena izvršna direktorka Dženifer Dejn.

- Promovisanje pisma u kojemu se američki građani koji na miran način koriste svoja prava iz Prvog amandmana naziva teroristima je strašno kršenje predsednikove prisege za očuvanje, zaštitu i obranu Sjedinjenih Država. Sada je više nego ikad važno da Tramp odgovara za svoje nesmotrene postupke, rekla je.

U Mineapolisu, Njujorku i brojnim drugim gradovima SAD-a održane su u četvrtak komemoracije i okupljanja u spomen na Afroamerikanca, ubijenog tokom brutalnog policijskog privođenja, kada mu je beli policajac koljenom stiskao vrat iako nije pružao otpor.

Flojdova smrt pokrenula je proteste i nemire u celoj zemlji koji traju već 10 dana, a demonstranti traže prestanak brutalnog policijskog postupanja kada su u pitanju Afroamerikanci, izražavajući ogorčenost zbog rasizma i policijskog nošenja teškog oružja.

Očekuje se da će se okupljanja u spomen na ubijenog Afroamerikanca održavati tokom idućih šest dana. Sahrana bi trebalo da bude održana u utorak.

Ispred Bele kuće demonstranti su sjli na ulicu, dok je policija pojačavala sigurnosne mere na obližnjem Trgu Lafajet, gde je dan ranije predsednik Donald Tramp dao silom rasterati mirne demonstrante.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.