KORONAVIRUS NIJE NASTAO NA PIJACI U VUHANU: Nova, nimalo dobra saznanja i prognoze stižu nam iz Kine!
Pijaca u Vuhanu, Foto: AP

IZ NAJMNOGOLJUDNIJE ZEMLJE TVRDE

KORONAVIRUS NIJE NASTAO NA PIJACI U VUHANU: Nova, nimalo dobra saznanja i prognoze stižu nam iz Kine!

Gao objašnjava da virusi nisu primećeni u uzorcima životinja već da su jedino pronađeni u životnoj sredini, uključujući i kanalizaciju. Osim toga, dodaje i da je virus sigurno postojao i mnogo ranije

Objavljeno:
  • 2

Kina je već mesecima u žiži javnosti zbog pandemije korona virusa za koju se veruje da je potekla upravo iz ove zemlje, i to sa pijace u Vuhanu.

Međutim, tamošnji zvaničnici sada veruju da zaraza nije nastala na pijaci na kojoj se prodavalo meso mnogih divljih životinja.

- Prvo smo mislili da je na pijaci nastao virus, ali smo sada uvereni da je i pijaca žrtva - rekao je Gao Fu, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Podsetimo, čim su se pojavili zvanični navodi o novoj bolesti, pijaca je zatvorena i oivičena trakama poput mesta zločina. I dalje postoji veliki broj teorija o tome sa koje životinje je korona virus mogao da se proširi na ljude.

Sada Gao objašnjava da virusi nisu primećeni u uzorcima životinja već da su jedino pronađeni u životnoj sredini, uključujući i kanalizaciju. Osim toga, dodaje i da je virus sigurno postojao i mnogo ranije.

Studijom je utvrđeno da je samo 27 od prvog 41 potvrđenog slučaja u Kini bilo "izloženo" pijaci u Vuhanu, tačnije, samo 4 slučaja u prve dve nedelje zaraze u decembru, kada je obelodanjeno da se pojavila nova bolest. Američki biolozi smatraju da je virus na pijacu uneo neko ko je već bio zaražen.

'Virus iz Vuhana'
"Virus iz Vuhana" foto: Institute of Microbiology, Chinese Academy of Sciences

Za sada nema razloga da se sumnja u tvrdnje Gao Fua jer je ne samo vodeći kineski epidemiolog veći član najvišeg savetodavnog državnog tela kada je reč o borbi sa korona virusom.

Ipak, još će morati da se obave brojna istraživanja ne bi li se utvrdilo kako je i kada tačno nastao novi korona virus.

- Ovaj virus se ne ponaša kao prethodni koronavirusi - naglasio je Gao Fua.

Iako Kina, ali i stručnjaci iz mnogih drugih zemalja, negiraju da je virus nastao u laboratoriji, Gao ističe da je stekao jedinstvenu sposobnost da se adaptira na ljude. Naučnici smatraju da je virus evoluirao mutacijom tokom transmisije među ljudima, nakon prenosa sa životinja.

Nažalost, umesto da nam neke stvari budu jasnije, broj teorija o nastanku i lečenju korona virusa se samo uvećavaju svakim novim istraživanjem, tako da će proći možda i godine pre nego što dobijemo konkretne odgovore.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media