NOVI SNIMAK HAPŠENJA FLOJDA PODIGAO AMERIKU NA NOGE! Potpuno novi ugao događaja isplivao u javnost! (VIDEO)
ilustracija, Foto: YouTube Printscreen

jezivo

NOVI SNIMAK HAPŠENJA FLOJDA PODIGAO AMERIKU NA NOGE! Potpuno novi ugao događaja isplivao u javnost! (VIDEO)

Isplivao novi, uznemirujući snimak ubistva Flojda

Objavljeno:

Na novom snimku hapšenja Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je policajac Derek Šovin kolenom pritisnuo vrat, vidi se kako trojica kleče na njemu kako bi ga zadržali na tlu, iako se on nije opirao hapšenju.

Novi snimak, nastao na Dan sećanja, pruža drugi ugao u incident koji je zapalio Ameriku i otkriva deo sukoba Afroamerikanca Flojda sa policijom, pre nego što su stvari dalje eskalirale, piše “Dejli mejl”. Na snimku se čuje kako Flojd govori da ne može da diše.

- Molim vas, pustite me da ustanem – molio je on dok su trojica kolenima pritiskala njegovo telo.

– Boli me stomak, boli me vrat. Molim vas. Ne mogu da dišem.

Potom se policajac – kako se veruje Derek Šovin koji je u međuvremenu optužen za ubistvo – obratio prolazniku koji je snimao incident i rekao da moraju da pređu na drugu stranu ulice.

Džordž Flojd preminuo je u ponedeljak uveče, nakon što je policija Mineapolisa pokušala da ga uhapsi, pri čemu mu je policajac Šovin kolenom pritisnuo vrat i držao ga tako devet minuta dok je on molio da ga puste.

Preliminarni rezultati autopsije okružnih vlasti su pokazali da je Flojd (46) umro od kombinacije srčanog oboljenja i “potencijalne intoksinacije organizma” koji su bili pojačani pritiskom od strane policije.

U krivičnoj tužbi podnetoj protiv Šovina (44) medicinski istražitelj oblasti Henepin je rekao da “nijedan fizički dokaz ne podržava dijagnozu traumatskog gušenja ili davljenja”.

“Gospodin Flojd je imao prethodno zdravstveno stanje, uključujući koronarnu arterijsku bolest i visoki krvni pritisak. Kombinovani efekat na Flojda – hapšenje policije, njegovo prethodno zdravstveno stanje i potencijalni intoksikanti u njegovom organizmu – verovatno su doprineli njegovoj smrti”, navodi se.

Nalazi sa zvanične autopsije objavljeni su u petak, nakon što je Derek Šovin optužen za ubistvo Flojda, dok višednevni protesti drmaju Mineapolis i čitave Sjedinjene Američke Države, uključujući Vašington.

Šovin je otpušten početkom nedelje nakon što se pojavio snimak na kojem kleči na Flojdovom vratu skoro devet minuta. Flojd je umro nakon što su ga četiri policajca uhapsila jer je navodno pokušao da kupi cigarete lažnom novčanicom od 20 dolara.

Na snimku se vidi da je Flojd tokom devetominutnog pritiska na vrat skoro tri minuta bio bez svesti. Umro je nekoliko minuta kasnije, a Šovin je optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo bez predumišljaja.

“Optuženi je držao svoje koleno na Flojdovom vratu osam minuta i 46 sekundi. Od toga je Flojd bio u nesvesti dve minute i 53 sekunde”, navodi se u nalogu za Šovinovo hapšenje, dodajući da je policija obučena i zna da je držanje osumnjičenog stegnutog za vrat opasno.

U tužbi protiv Šovina otkriva se još detalja koji su doveli do Flojdove smrti. Tako se navodi da je Flojd prestao da se bori pod pritiskom više od minut pre nego što je prestao da govori i diše. Nakon još dva minuta Šovin je konačno podigao svoje koleno s njegovog vrata, navodi “Dejli mejl”.

U jednom trenutku, dok je Flojd i dalje pričao i disao, jedan od policajaca je predložio da ga premeste u drugu poziciju, ali je Šovin odbio. Nakon što se Flojd onesvestio, jedan od policajaca je proverio njegov puls i otkrio da ga nema, ali uprkos tome nijedan od trojice koja su klečala na njemu – Šovin, Lejn i Kueng – nisu se sklonili sa Flojda niti su mu pružili medicinsku pomoć.

Iz vatrogasnog odeljenja su ranije izvestili da Flojd nije imao puls u ambulantnim kolima i da nije reagovao. Smrt je konstatovana kasnije u bolnici.

“Njujork tajms” navodi da se u optužnici na sedam strana – koju je napisao Majkl Freskon, specijalni agent Biroa za krivično hapšenje Minesote – opisuje kako su policajci došli u kontakt sa Flojdom, nakon dojave da neko pokušava da obavi kupovinu lažnom novčanicom od 20 dolara.

Flojdu, koji je u srednjoj školi bio sportska zvezda i radio kao obezbeđenje u restoranu u Mineapolisu, prišla su dva policajca dok je sedeo u svom automobilu nedaleko od radnje sa još dve osobe. Policajci su mu naredili da izađe, ali kad su počeli da ga pomeraju ka patrolnom vozilu on se “ukočio, pao na tlo i rekao policajcima da je klaustrofobičan”, navodi se u saopštenju koje su izdali tužioci.

Dok su još dva policajca pristizala – uključujući Šovina – prva dvojica su nekoliko puta pokušala da ga ubace na zadnje sedište patrolnih kola, dok se Flojd “borio sa policajcima tako što je namerno pao na tlo, govoreći da on ne ide u auto i odbijajući da stoji uspravno”. Još dok je stajao Flojd je počeo da govori da ne može da diše, navodi se u dokumentu.

Oko 20:19 sati Šovin je stavio svoje koleno na Flojdov vrat, držeći ga na tlu dok su mu ostali policajci držali noge. Flojd je povremeno pustio glas, govoreći kako ne može da diše i zvao je svoju majku, navodi “Njujork tajms”.

- Dobro pričaš – rekli su policajci dok se Flojd pomerao po tlu.

U 20:24 sati Flojd se umirio. Minut kasnije jedan policajac mu je opipao puls, nije ga bilo. Šovin ge je i dalje držao kolenom za vrat na dole, sve do 20.27.

U optužnici se navodi da je Šovin uzrokovao Flojdovu smrt “izvođenjem čina izuzetno opasnog po druge i ispoljavajući poremećeni um, bez obzira po ljudski život”. Šovinu takođe preti i drugostepena optužnica za ubistvo zbog “nemara” koji je doveo do Flojdove smrti. Ukoliko bude osuđen preti mu 35 godina zatvora – 25 godina maksimalne kazne za trećestepeno ubistvo, prema zakonu u Minesoti, i 10 godina za drugostepeno ubistvo bez predumišljaja.

Nakon što je u zvaničnom izveštaju sa autopsije zaključeno da Džordž nije umro od davljenja ili gušenja, Flojdova porodica unajmila je svog patologa za odvojenu autopsiju, preneo je “Dejli mejl”. Flojdova porodica je danas objavila da su unajmili uglednog forenzičkog patologa dr Majkla Bejdena da sprovede drugu, nezavisnu autopsiju. Oni tvrde da je srčano stanje kao uzrok smrti kakav je naveden u zvaničnom izveštaju – “iluzija”.

- Porodica ne veruje ničemu što dolazi iz policije Mineapolisa. Kako bi i verovali? Već smo videli istinu – rekao je advokat Ben Kramp.

- Flojd je imao astmu, imao je srčano oboljenje, ali su sve te stvari irelevantne jer su bili živi, disali, hodali, pričali, bili sasvim dobro dok nisu naišli na policiju – dodao je on.

Bejden će u nedelju otputovati za Mineapolis i rekao je da će sledeće nedelje podeliti sa medijima svoja otkrića sa autopsije.

“Dejli mejl” podseća da je dr Bejden sproveo odvojenu autopsiju u slučaju Erika Garnera, čija je smrt 2014. takođe snimljena. Njega je njujorški policajac Danijel Panteleo takođe držao pritisnutog za vrat. Panteleo nije krivično optužen, ali je otpušten iz policije 2019.

Bejden je takođe vršio autopsiju optuženog pedofila, milijardera Džefrija Epstajna i svedočio je na suđenju Orentala J. Simpsona za ubistva. On je potvrdio da će izvršiti autopsiju za porodicu Flojd, koja je pozvala na donošenje ozbiljnije tužbe protiv Šovina i hapšenje ostala tri policajca koji su bili sa njim kad je Flojd umro – Aleksandera Kuenga, Tomasa Lejna i Toua Taoa.

“Pozivamo vlasti da preispitaju optužbe protiv Šovina kako bi reflektovale njegovu krivicu. Očekujemo uskoro da vidimo hapšenje i optužnice protiv drugih policajaca koji nisu učinili ništa da zaštite život Džordža Flojda”, navela je porodica u saopštenju.

Flojdova porodica je zatražila optužnicu za prvostepeno ubistvo, ali profesor krivičnog prava Univerziteta Minesota Ričard Frejz kaže da bi se za to moralo dokazati da je Šovin nameravao da ubije Flojda.

OPTUŽEN U JEDNOM, ZATVOREN U DRUGOM OKRUGU

Okružni tužilac oblasti Mineapolis Majk Friman rekao je da je u toku istraga vezano za tri policajca koja su hapsila Flojda sa Šovinom, koji je trenutno u zatvoru oblasti Remzi a vlasti tek treba da objasne zašto je pritvoren u okrugu u kojem nije optužen.

Mediji prenose i daje Šovin prvi beli policajac iz Minesote koji se krivično goni zbog smrti crnog civila.

Šovin će ostati u pritvoru do prvog javljanja sudu, čiji datum još nije odrđen, ali je zatražio da se konsultuje sa advokatom Tomom Kelijem, koji nije komentarisao slučaj.

“Njujork tajms” dodaje da su optužbe protiv Šovina slične drugom fatalnom slučaju povezanom sa policajcem iz Mineapolisa Mohamedom Nurom, koji je osuđen 2017. za ubistvo nenaoružane Džastin Ruščjak. Profesor Frejz je rekao da slučaj protiv Šovina deluje jači nego protiv Nura, koji je optužen za istu kombinaciju zločina – trećestepeno ubistvo i drugostepeno ubistvo bez predumišljaja. Nur je osuđen za oba zločina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.