30 MILIONA VAKCINA PROTIV KORONE STIŽE VEĆ U SEPTEMBRU? Senzacionalne vesti iz Velike Britanije
Volonteri su u dobi između 18 i 55 godina i nisu pozitivni na Covid-19, Foto: EPA / Sebastiao Moreira

koronavirus

30 MILIONA VAKCINA PROTIV KORONE STIŽE VEĆ U SEPTEMBRU? Senzacionalne vesti iz Velike Britanije

Naučnici iz laboratorija u Oksfordu, Sautemptonu, Londonu i Bristolu su regrutovali 1.102 dobrovoljca

Objavljeno:

Prema rečima britanske vlade, 30 miliona doza vakcina moglo bi biti dostupno do sredine septembra ako se pokaže da vakcina proizvedena u Oksfordu funkcioniše, piše Sky News.

Naučnici razvijaju vakcinu protiv Kovida-19 koje se temelji na genetskim manipulacijama običnog virusa prehlade koji inače zahvaća čimpanze.

Na konferenciji za medije održanoj u nedelju, ministar međunarodnog razvoja Alok Šarma kazao je da prva ispitivanja prolaze 'dosta dobro' nakon što su dobrovoljci iz prve faze ranije ove nedelje primili prve doze vakcine.

Testiranje vakcine – službeno nazvano ChAdOx1 nCoV-19 – počela su 24. aprila i njima se nastoji otkriti može li vakcina učinkovito zaštititi ljude od zaraze virusom.

Kako se sprovode ispitivanja?

Naučnici iz laboratorija u Oksfordu, Sautemptonu, Londonu i Bristolu su regrutovali 1.102 dobrovoljca. Tim volonterima je nasumično dana stvarna doza razvijene vakcine ili doza vakcine protiv meningitisa.

Još manja grupa dobrovoljaca, primiće dve doze nove vakcine s razmakom od dve nedelje.

Ko sve učestvuje?

Volonteri su u dobi između 18 i 55 godina i nisu pozitivni na Covid-19. Da bi ušli u istraživanje, svi dobrovoljci moraju biti dobrog zdravlja, žene koje učestvuju ne smeju biti u drugom stanju, te nitko od njih nije sme pre učestvovati u ispitivanjima vakcina za adenovirus (obična prehlada) ili neke druge vakcine protiv koronavirusa.

Kako vakcina deluje?

Doze koje se koriste određuju se na temelju iskustva naučnika s ostalim vakcinama. Volonteri sve do kraja ispitivanja neće znati jesu li primili stvarnu vakcinu ili onu protiv meningitisa.

Šta će dobrovoljci raditi?

Dobrovoljci će dobiti elektronski dnevnik u koji moraju beležiti sve eventualne simptome koje će osetiti u narednih nedelju dana nakon što su primili vakcinu i dodatno u sledeće tri nedelje.

Naučnici će uzimati njihove uzorke krvi kako bi ocenili odgovor njihovog imunološkog sistema i kako bi proverili simptome koje volonteri beleže.

Ako se kod dobrovoljaca pojave simptomi Covida-19, oni mogu kontaktirati nekoga iz naučnog tima ko može ustanoviti jesu li inficirani ili ne. Ako im se stanje pogorša, biće odvedeni u bolnicu na obradu.

Kad će se znati radi li vakcina?

Naučnici će morati uporediti broj infekcija Covidom-19 u grupi koja je primila vakcinu protiv meningitisa s onim u grupi koja je primila novu vakcinu. Nužno je, zbog toga, da se neki volonteri zaraze koronavirusom. No koliko će vremena proći pre nego što se postigne potreban broj, zavisi od nivoa prisutnosti virusa u čitavom društvu.

Širom Velike Britanije više od 243.300 ljudi pozitivno je na koronavirus, a samo u nedelju prijavljena su dodatna 3.142 slučaja.

Ako stopa transmisije ostane onoliko visoka koliko naučnici veruju, dovoljno podataka biće prikupljeno već za nekoliko meseci, ali sve bi moglo trajati i do šest meseci.

Šta se nalazi u vakcinama?

ChAdOx1 nCoV-19 vakcina se pravi od ChAdOx1, oslabljene verzije adenovirusa (virusa obične prehlade) koja izaziva infekciju kod šimpanzi.

Virus je tako prepravljen da ne može nauditi ljudima, ali takođe sadrži deo koronavirusa kako bi izazvao reakciju imunološkog sistema na protein Covida-19 koji ovaj koristi kako bi ušao u ljudsku stanicu i tu se multiplicirao.

U isto vreme kao i studija Oksforda, sprovodi se i istraživanje na Imperial Collegu u Londonu gde je u toku odabir doborovoljaca koji će ući u kliničku studiju sredinom juna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.