NEMA MESTA ZA NAS?! Austrija izbegava da spomene Srbe na memorijalnoj tabli Diane Budisavljević
Diana Budisavljević, Foto: Nebojša Mandić, Wikipedia

DOKLE VIŠE PREKRAJANJE ISTORIJE?

NEMA MESTA ZA NAS?! Austrija izbegava da spomene Srbe na memorijalnoj tabli Diane Budisavljević

Niti iko pominje Srbe, niti ustaške zločine, niti 10.000 naše dece koju je spasila

Objavljeno:

Austrijanka iz Inzbruka Diana Obekser Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata zadužila srpski narod u tadašnjoj fašističkoj tvorevini poznatoj kao Nezavisna država Hrvatska (NDH).

Žena koja je svojim zalaganjem uspepa da spasi 10.000 dece nije dobila ni tablu 2011. godine nakon inicijative boraca za slobodu i srpske pravoslavne omladine u njenom rodnom mestu.

Zašto se to dogodilo? Zato što njeni potomci to nisu prihvatali. A onda, u februaru je konačno osvanula tabla sa njenim imenom u gradu poznatom po "Četiri zimske skakaonice", na njenoj rodnoj kući u Ulici Marije Tereze.

Međutim, niti iko pominje Srbe, niti ustaške zločine, niti 10.000 dece koju je spasila.

Ranije se znalo da je ona bila heroj, ali kako istoriju pišu moćnici, uskoro je nastala nova priča oko nje. Ali, naravno, dok god ima Srba, neko će biti tu da prenese pravi tok istorije...

Tokom Drugog svetskog rata, Diana Obekser-Budisavljević spasila je više od 10.000 dece iz logora fašističkog režima u NDH uz pomoć raznih aktivista. Taj tekst trebalo bi tek da se usvoji u junu.

- Ovo je samo prvi korak. Prostor na tabli je ograničen i ne može sve da se objasni. Naravno, ne možemo se odužiti ovoj velikoj ženi u samo nekoliko redova - rekao je predstavnik Grada Uši Švarcl.

On ističe da će i jedan dečiji park poneti ime Diane Budisavljević jer "deca" znače sve žrtve.

Međutim, Vladimir Vlajić iz Asocijacije srpske pravoslavne omladine ne slaže se sa generalnom odrednicom "dece".

- Na osnovu dosadašnjih istraživanja, Diana je spasavala srpsku decu i to bi trebalo da bude naznačeno. Ako Grad ima dokaza da je ona takođe spasavala jevrejsku i drugu decu, ona bi takođe trebalo da budu spomenuta i Diana bi trebalo da bude uvršćena u Jad Vašem - kazao je Vlajić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.