NAJVEĆI SVETSKI PROIZVOĐAČ AVIONA U APRILU NIJE PRODAO NIJEDNU LETELICU! Ima li spasa za avio-industriju?!
Ovo je već drugi mesec ove godine da "Boing" nije dobio nijednu narudžžbinu, Foto: ap

koronavirus

NAJVEĆI SVETSKI PROIZVOĐAČ AVIONA U APRILU NIJE PRODAO NIJEDNU LETELICU! Ima li spasa za avio-industriju?!

Nešto će se desiti kada dođe septembar

Objavljeno:

Izvršni direktor "Boinga" Dejvid Kalhun rekao je da će se avio-prevoz u svetu oporavljati tako sporo da će najverovatnije jedna od glavnih američkih avio-kompanija prestati da radi.

"Nešto će se desiti kada dođe septembar. Avio-saobraćaj se neće povratiti 100 odsto, neće se čak povratiti ni za 25 procenata", kazao je Kalhun za En-Bi-Si.

Kako je sinoć preneo Asošijeted pres, kompanija "Boing" u aprilu nije uspela da proda nijedan komercijalni avion, a narudžbina za 108 letelica otkazana je pošto nagli pad avio-saobraćaja potpuno poništio potražnju.

Ovo je već drugi mesec ove godine da "Boing" nije dobio nijednu narudžžbinu, što je ranije bilo nezamislivo, dodaje AP.

"Erbas" je saopštio da je u aprilu primio narudžbine za devet aviona, čime je njihov ukupan broj ove godine dostigao 299, nakon otkazivanja.

Evropski proizvođač aviona saopštio je i da na zalihama imaju 7.645 mlaznjaka.

Pandemija Kovid-19 izazvala je značajno opadanje svetskog vazdušnog saobraćaja i pogoršala krizu u "Boingu", koja je počela sa dva kobna sudara i prizemljenjem njenog najprodavanijeg aviona, "737 maks".

Avio-kompanije gube novac i otkazuju hiljade letova, jer se putnici zbog korona virusa plaše da lete.

Prizemljeno je 16.000 aviona, gotovo dve trećine svetske flote, i odlažžu se isporuke aviona koje su kompanije pristale da kupe pre pandemije.

Avio-prevoz u SAD je smanjen za više od 90 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a sličan pad je zabeležžen u čitavom svetu.

Američki proizvođač avionskih motora "Džženeral elektrik" poništio je narudžžbinu za 69 aviona "boing" iz serije "maks", dodaje AP.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.