SRPSKA KOMPANIJA PRAVI NAJVEĆU KOVID LABORATORIJU U EVROPI: Ponos Srbije krenuo prema Holandiji
ilustracija, Foto: EPA/Juan Ignacio Roncoroni, Ilustracija

u pripremi

SRPSKA KOMPANIJA PRAVI NAJVEĆU KOVID LABORATORIJU U EVROPI: Ponos Srbije krenuo prema Holandiji

Iz Srbije je otputovalo 14 eksperata

Objavljeno:

Iz Beograda je danas, posle šest šlepera opreme, put Holandije kreulo i 14 ekperata srpske kompanije Termovent, koji će u toj državi raditi na uspostavljanju najveće Kovid laboratorije u Evropi za izradu testova i potencijalnu proizvodnju vakcine.

"U otežanim uslovima transporta i poslovanja zbog pandemije, sa kakvim se nikada do sada nismo suočavali, uspeli smo da pošaljemo ljude u Holandiju zahvaljujući Privrednoj komori Srbije, koja nam je pomogla da savladamo komplikovane procedure i ispunimo sve zahteve - od obezbeđivanja potrebnih saglasnosti, ne samo u Holandiji već i u tranzitnim zemljama, do testiranja i pribavljanja drugih potvrda da bi naši stručnjaci otputovali i počeli da rade na ovom projektu", izjavio je Dušan Perović, predsednik Termoventa.

Ova domaća kompanija prepoznatljiva je u zemlji i svetu, između ostalog, po proizvodnji "čistih soba" za zdravstvo i farmaceutsku industriju, navodi se u saopštenju PKS.

Perović je izrazio zahvalnost Pivrednoj komori Srbije na maksimalnom angažovanju zaposlenih u Beogradu i predstavništvima u inostranstvu, posebno u Briselu, koje je koordinisalo aktivnosti podrške, kako bi obezbedili prolazak kroz sve zemlje na ruti do Holandije - Mađarsku, Austriju i Nemačku.

Takođe ističe pomoć koju su dobili od ambasada Srbije u Budimpešti i Hagu- za tranzit kroz Mađarsku i dobijanje radnih i boravišnih dozvola u Holandiji.

U pismu zahvalnosti, koje je uoči polaska Termoventovih stručnjaka u Holandiju uputio Marku Čadežu, predsedniku PKS, Perović je uz čestitke na uspostavljanju sistema podrške privredi, uspešnijem od svih dosadašnjih, naveo da tokom više 30 godina bavljenja biznisom nije do sada naišao na takvu organizovanost PKS i posvećenost zaposlenih, i u vreme državnih praznika i van radnog vremena, da pomognu privredi u rešavanju problema i zahteva.

Kovid laboratorija u Holandiji trebalo bi da počne da radi u julu. Prva faza projekta odnosi se na formiranje laboratorije za testiranje na Kovid 19, a druga, koju je Termovent već ugovorio, podrazumeva izradu prostora za proizvodnju vakcina.

"Projekat od nacionalnog značaja u Holandiji, realizujemo u saradnji sa dugogodišnjim kupcem, kompanijom Poonawall, za koju proizvodimo i montiramo opremu i obezbeđujemo zahtevane tehnološke uslove za proizvodnju vakcina i ostalih preparata iz te grupe, uključujući i izuzetno visoke klase zaštite, kako ljudi tako i životne sredine", ističe Perović.

Termovent, koji je do sada isporučio šest šlepera svojih gotovih proizvoda za opremu najveće Kovid laboratorije, koordinisaće i rad svih stručnjaka na ovom poslu, među kojima su i montažeri iz Slovenije i drugih zemalja EU.

Iz Srbije je otputovalo 14 eksperata, uglavnom mašinskih inženjera, specijalista za montažu Termoventove opreme. inženjera, specijalista za montažu Termoventove opreme. Oni će montirati opremu koja treba da obezbedi uslove za smeštaj tehnologije za Kovid laboratoriju.

"Mi nismo firma koja proizvodi tehnolšku opremu, laboratorije, opremu za testiranje, već firma koja obezbeđuje osnovne uslove, a to su temperatura, vlažnost, pritisak, bezbednosne kriterijume. Imamo sopstvenu proizvodnju upravo svih tih elemenata, kao i proizvodnju panela čistih soba. Formiramo sterilne prostore i kompletnu regulaciju u tim prostorima, koji su bazni uslov za kvalitetno testiranje i za dobijanje kvalitetnog rezultata", objasnio je Perović.

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.