DA LI SE U NEMAČKU VRAĆA IDEJA O ANGAŽOVANJU GASTARBAJTERA? Kaucija za useljavanje u EU na određeno vreme
Pitanje je hoće li ova ideja opet zaživeti?, Foto: EPA/ Alexander Koerner / POOL, Ilustracija

oživljavanje stare ideje

DA LI SE U NEMAČKU VRAĆA IDEJA O ANGAŽOVANJU GASTARBAJTERA? Kaucija za useljavanje u EU na određeno vreme

Danijel Tim, iz Stručnog saveta govori o tripl-vin situaciji: zemlja porekla, odredišna zemlja i migranti sami – svi bi trebalo da profitiraju do privremenog useljavanja

Objavljeno:

Da li se u Nemačku vraća ideja o gastarbajterima? Jedan savet eksperata se zalaže upravo za taj model, po kojem bi migranti iz Afrike plaćali kauciju EU za legalan dolazak - a ne krijumčare.

Već 12 godina postoji Stručni savet nemačke Fondacije za integraciju i migracije. Ovaj trust mozgova iz Berlina obezbedio je sebi važno mesto u diskusiji o useljavanju, migracijama i izbeglicama. Eksperti za migracije su sada predstavili jedan novi model za radnu migraciju iz afričkih zemalja u države Evropske unije. Srž ovog modela je izdavanje „privremene vize uz plaćanje kaucije“.

To bi trebalo ovako da funkcioniše: građani iz Afrike plaćaju kauciju zemlji u EU po svom izboru. Time stiču pravo da u tu zemlju dođu i jedan određeni vremenski period rade. U toj zemlji ne bi smeli da koriste socijalne usluge finansirane sredstvima poreskih obveznika. Po isticanju roka bi – po pravilu – morali da se vrate u zemlju porekla u Africi i dobiju novac od kaucije nazad. Migranti bi trebalo da imaju pravo da ponovo dođu, a eksperti berlinskog trusta mozgova govore o „cirkularnoj migraciji”.

Dve stvari bi trebalo da se postignu ovim modelom, kazala je predsedavajuća Savetu, Petra Bendel. Kao prvo, ovaj novi put regularne migracije bi trebalo da ponudi alternativu krijumčarskim bandama i često opasnom putu preko Sredozemlja. A drugo, tržište rada u EU bi trebalo da se otvori pre svega za jednostavne poslove, dakle niskokvalifikovane – što uvek iznova zahtevaju udruženja poslodavaca.

Danijel Tim, iz Stručnog saveta govori o tripl-vin situaciji: zemlja porekla, odredišna zemlja i migranti sami – svi bi trebalo da profitiraju do privremenog useljavanja.

foto: bundestag.de

Kaucija i kooperacija

A da bi to funkcionisalo, zemlja porekla bi svakako morala da pokaže spremnost da ponovo primi svoje građane. Iskustvo je pokazalo da se ovakvi sporazumi o ponovnom prihvatanju ne uzimaju zdravo za gotovo. Ali, oni bi mogli da se promovišu, s obzirom da se radi o modelu gde su obe strane na istom nivou, uverena je predsjedavajuća Bendel. Pri tom bi povratnici mogli da u Africi investiraju i novac i znanje iz Evrope, da osnuju firmu…

S druge strane, da bi evropsko stanovništvo prihvatilo dolazak migranta iz Afrike, važno je da se zna da povratak zaista funkcioniše. Članica Saveta, Klaudija Dil seća se istorije gastarbajtera u Nemačkoj, pre svega 60-ih, kada su iz jugoistočne Evrope i severne Afrike došli na rad u Nemačku. Najveći broj njih se kasnije nije vratio u domovinu. Tako da bi i sa ovim modelom kaucije moglo da se dogodi da ljudi ostanu duže u Nemačkoj, ili zauvek.

Afrika kao novo težište EU

Stručni savet već 11 godina objavljuje godišnje ekspertize, ali prvi put se bavi Afrikom. Možda zato što je ekspertizu 95 odsto prvi put finansiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke. Vlada Nemačke je najavila i da će Afrika biti težište od 1. jula kada Nemačka preuzme predsedavanje EU.Prebacivanje akcenta na Afriku bilo je uočljivo već kada je Ursula fon der Lajen preuzela predsedavanje Evropskoj komisiji. Cilj njenog prvog putovanja kao šefice Evropske komisije u decembru 2019. bila je Afrika.

Eksperti za migracije se nadaju da će Nemačka dati dobar primer i pokrenuti prve pilot projekte. To bi moglo da motiviše i druge države. Na kraju Nemačka je doživljena kao „iskreni posrednik u izbegličkoj politici”, smatra Bendel.

Bez nekontrolisanog useljavanja

Eksperti smatraju da je za javnu debatu važno naglasiti da se u ovom slučaju ne radi o nekontrolisanom useljavanju. Zato će uz to biti predstavljene i statistike.

Udeo useljenika iz Afrike je 2018. u ukupnom stanovništvu Nemačke bio manji od jednog procenta. Pri tom polovina migranata svoju novu domovinu traži u samoj Africi. Drugi pak žele u Ameriku. Za migrante iz Afrike prvenstveni cilj su nekadašnje kolonijalne sile: Belgija, Francuska… Eksperti smatraju da ukupne prognoze skorog nezaustavljivog doseljavanja u Evropu naučno nije održivo, stoji u studiji.

Međutim, ovom predlogu se isprečila korona kriza. Jer, potreba za radnom snagom u Evropi će se sigurno smanjiti zbog recesije, očekuje Tim. Ali, migracija iz Afrike će srednje i dugoročno ostati tema. Stoga je, smatra on, važno biti spreman i isprobati pojedine modele. Jer, kao što je pokazala i korona, ključno je pravovremeno biti spreman za krize.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / DW / Javniservis.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media