AMERIKANCI U TAJNOJ LABORATORIJI RAZVILI NOVI SUPERBRZI TEST NA KORONU: Da li će ovo promeniti tok pandemije?
Sprema se novi test na koronavirus, Foto: EPA / JuanJo Martín

Čeka se dozvola za testiranje

AMERIKANCI U TAJNOJ LABORATORIJI RAZVILI NOVI SUPERBRZI TEST NA KORONU: Da li će ovo promeniti tok pandemije?

Oni su redizajnirali test napravljen za dijagnostikovanje žrtava biološkog oružja

Objavljeno: 13:55h

Istraživači za biološko oružje u tajnoj jedinici naprednih projekata Pentagona razvili su novi test na koronavirus koji bi mogao da uoči zaražene pacijente pre nego što postanu zarazni, a koji je prvobitno napravljen za dijagnostikovanje žrtava biološkog oružja.

Agencija za napredne istraživačke projekte odbrane (DARPA) kaže da bi novi test mogao biti sposoban za identifikaciju infekcija u roku od 24 sata, četiri dana pre bilo kojeg od kompleta testova koji su trenutno dostupni, objavio je "Gardijan" u petak.

Brza dijagnoza bi mogla da nađe nosioce zaraze mnogo pre nego što pokažu simptome i postanu zarazni, što se obično javlja u roku od dva do 14 dana nakon infekcije.

Najpouzdaniji za sada test je bio vađenje brisa iz nosa
Najpouzdaniji za sada test je bio vađenje brisa iz nosafoto: EPA/Szilard Koszticsak

Prvobitno dizajnirani da otkriju trovanje biološkim i hemijskim oružjem, testovima je ubrzo zamenjena namena nakon što je krajem prošle godine izbila zdravstvena kriza. Pošto su već koristili iste mašine za lančanu reakciju polimera (PCR) koje se koriste za proveru standardnih briseva iz nosa, testovima je trebalo samo „jednostavno podešavanje“ da ih preusmeri na Covid-19, rekao je dr. Erik van Gison, koji je pomogao da se stvori originalni test biološkog oružja.

Nazivajući projekat potencijalnom „promenom igre“ u borbi protiv pandemije, šef odeljenja za biološku tehnologiju kompanije DARPA, dr Bred Ringajsen, rekao je da bi test mogao da popuni „dijagnostički jaz širom sveta“ ako dobije hitno odobrenje od FDA, što bi se moglo dogoditi kao početkom sledeće nedelje.

Test će pregledati imunološki odgovor tela, a ne sam virus, za koji se istraživači nadaju da će otkriti infekciju brže od brisa iz nosa koji je sada dostupni.

Čeka se dozvola za novi test
Čeka se dozvola za novi testfoto: Profimedia

- Budući da se imuni odgovor na infekciju razvija odmah nakon infekcije, očekuje se da će Covidov kod pružiti osetljivije dijagnoze Covid infekcije ranije - rekao je Stjuart Silfon, koji predvodi tim naučnika iz bolnice "Mount Sinaj" u Njujorku.

Dok istraživanje - saradnja timova bolnice Mount Sinaj, Prinstona i Univerziteta Djuk - trenutno se sprovodi iza zatvorenih vrata, biće na kraju objavljeno na proveru od strane drugih naučnika. Ako FDA odobri hitno odobrenje testa, u SAD bi ga mogao da se uvede nešto kasnije ovog meseca.

"Svi smo izuzetno uzbuđeni", rekao je Van Gieson.

- Želimo da predstavimo ovaj test što je brže moguće, ali da istovremeno podelimo sa drugima koji bi želeli da ga sprovedu u svojim zemljama.

Poznata po svojim bizarnim i naučno-fantastičnim projektima - poput onih koji imaju u vidu kontrolu uma, telekinezu i oružanih insekata (robotskih i drugih) - tajna agencija je poslednjih meseci skrenula pažnju na pandemiju koronavirusa. Pored novog dijagnostičkog testa, naučnici DARPA takođe rade na istraživanju antitela za smrtonosni patogen koji je zarazio oko 3,3 miliona ljudi - preko 1,1 miliona u Americi - ubivši više od 213 000 širom sveta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.