Pogledajte veličanstven nakit britanske krune (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP / Alastair Grant

ne mogu da izmere koliko vredi

Pogledajte veličanstven nakit britanske krune (FOTO) (VIDEO)

Viševekovna kolekcija nakita iz podruma Bakingemske palate čuva brojne tijare, krune i druge ukrase basnoslovne vrednosti
Objavljeno: 14:23h

Najstarija tijara, "Dijamantska dijadema", prenošena je s kolena na koleno od krunisanja Džordža IV 1821. Nosila ju je samo za posebne prilike, a napravili su je londonski draguljari Rundell & Bridge. Sastoji se od četiri krsta i simbola različitih delova Ujedinjenog Kraljevstva. Sačinjena je od 1.333 dijamanta, ali ju je kraljica Aleksandra 1902. smanjila i uklonila 11 dijamanata. Kruna je takođe prilagođavana i glavi kraljice majke.

foto: Reuters
Najpoznatiji ukras kraljice, koji ima nadimak "Bakina tijara", dobila je od bake kraljice Meri. Originalno je bila optočena biserima, a ne dijamantima, a upravo ta kruna nalazi se na novčićima i banknotama Velike Britanije. Brazilska tijara sa akvamarinom omiljena je kraljičinoj stilistkinji Anđeli, koja je opisuje kao "veličanstvenu, ali kul". Kraljica ju je naručila od kompanije "Garard" 1957. kako bi se uklopila sa ogrlicom i minđušama koje je dobila od brazilskog predsednika u čast krunisanja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.