NAUČNICI SU OTKRILI KORONAVIRUS I TAMO GDE GA NIKO NIJE OČEKIVAO: Ovo može da bude veoma bitno
Kanalizacija, Foto: AP, Ilustracija

opasno

NAUČNICI SU OTKRILI KORONAVIRUS I TAMO GDE GA NIKO NIJE OČEKIVAO: Ovo može da bude veoma bitno

Kanalizacije odražavaju ono što građani izlučuju u prethodnih nekoliko sati

Objavljeno: 10:21h

Švajcarski naučnici otkrili su virus kovid-19 i u malim koncentracijama u kanalizacionim vodama, što pruža mogući novi način ranog upozorenja na nova žarišta zaraze u trenutku kada mnoge zemlje ublažavaju ili ukidaju mere ograničenja uvedene kako bi se suzbilo širenje pandemije korona virusa.

Ako se ova metoda pokaže efikasnom, analiza uzoraka otpadnih voda iz kanalizacije, omogućila bi zdravstvenom sistemu ranu detekciju ponovnog izbijanja epidemije korona virusa, čak sedmicu pre nego što bi to mogli pokazati dijagnostički testovi, ocenjuju stručnjaci.

Korona virus je respiratorna bolest izazvana virusom kovid-19. U svetu je zaraženo je više od 3,3 miliona ljudi, a preminulo je više od 234 hiljade obolelih.

"Otpadne vode ne lažu i odražavaju ono što građani izlučuju u prethodnih nekoliko sati", kaže voditelj znanstvenog tima Kristof Ort iz Saveznog instituta za znanosti i tehnologiju voda Švajcarske, prenosi Rojters.

Naučnici Saveznog instituta za tehnologiju iz Ciriha (ETH) i Lozane (EPFL) kažu da taj metod nadzora još treba poboljšati pre nego što se budu izvlačili jasni zaključci o koncentraciji virusa u uzorcima, ali da su njihovi prvi rezultati ohrabrujući.

Analizirali su otpadne vode iz Lozane, Ciriha i Lugana, uključujući uzorke iz poslednja dva mesta koje su prikupili krajem februara, kad su zabeleženi prvi slučajevi infekcije u Švajcarskoj.

U svim uzrocima su otkrili korona virusa, a koncentracija virusa u najnovijim uzorcima bila je toliko visoka da je analiza bila vrlo jednostavna. Međutim, u uzorcima iz februara, to nije bilo lako utvrditi postojanje virusa kovid-19..

"Nismo očekivali da ćemo uspeti da utvrdimo nešto u otpadnim vodama Lugana u trenutku kad je postojao samo jedan slučaj zaraze iz Ciriha, kad je tamo registrovano samo šest obolelih", kaže Tamar Kon iz EPFL-a.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.